Binnentuin & ondergrondse fietsparking

Tijdlijn
20 november 2020
Open voor publiek

De nieuw aangelegde binnentuin in de zone Kaasstraat-Zilversmidstraat-Gildekamersstraat-Suikerrui is open voor publiek en heeft een nieuwe naam gekregen: het Leonie Glassplein.

Najaar 2020
Inrichting binnentuin

Na de bouw van de ondergrondse fietsparking volgt de inrichting van de tuin. Het hek wordt geplaatst en planten en bomen krijgen een plek.

Maart 2020
Lindebomen verhuizen

De leilinden die in de binnentuin groeiden, krijgen een nieuwe plek aan de Lindedreef van het Schoonselhof. In de plaats komt er nieuwe aanplanting in het najaar van 2020.

Een kraan verplaatst de lindebomen over de omliggende gebouwen © AG VESPA
December 2019
Bouwwerken

De aannemer voert betonwerken uit en start met de bouw van de fietskelder.

juli - november 2019
Archeologisch onderzoek

De archeologische dienst voert onderzoek uit naar de vroegere bewoning van de stad. Naast de verwachte kelders en bakstenen muren die dateren van na de middeleeuwen stootten de archeologen ook op resten van een gebouw in hout uit de 13de eeuw of vroeger.

Archeologische opgravingen achter stadhuis ©Lucid
Juni 2019
Start werken

In juni starten de grondwerken in het binnengebied. Hierop volgt archeologisch onderzoek van de bodem.

Over
info left

In juni 2019 startten de werken aan de buitenruimte in de zone Kaasstraat-Zilversmidstraat-Gildekamersstraat-Suikerrui.

Waarom dit project?

Niet alleen het personeel van het stadhuis en het DIVA museum, maar ook de buurtbewoners hebben nood aan veilige fietsstandplaatsen.

De stedelijke binnentuin wordt een groene parel in de drukke historische binnenstad. Deze verrassend stille plek maakt dan deel uit van een toeristische route en vormt een nieuwe doorsteek tussen de Grote Markt en de Schelde.

Wat gebeurt er?

Er komt een nieuwe ondergrondse fietsparking voor het personeel van het stadhuis, het DIVA museum en de omwonenden.

De voormalige niet-publieke binnentuin wordt opnieuw aangelegd als publieke ruimte waar iedereen welkom is.

  • Het ontwerp verwijst naar de herkomst van diamanten: de open mijnen waaruit de waardevolle grondstoffen gewonnen worden. Deze mijnen kenmerken zich door een sterke gelaagdheid. Na de ontginning herovert de natuur de ontgonnen site. In de binnentuin worden deze lagen weergegeven met messing lijnen die het bestaande reliëf accentueren.
  • De natuurlijke beplanting verwijst naar de rijke museale collectie van het DIVA museum: elegante esdoorns die robijn verkleuren in de herfst met een onderbegroeiing van irissen, meiklokjes en grijskleurige varens. 
  • Ook de nieuwe tuinbanken hebben een link met DIVA. Ze zijn gemaakt van het waardevolle zwarte marmer van de trappen uit het voormalige museumgebouw.

Het deel van de binnentuin dat grenst aan de Zilversmidstraat is steeds open voor publiek. Het deel van de binnentuin dat grenst aan de Kaasstraat en de achterzijde van het DIVA museum is alleen tijdens de openingsuren van DIVA opengesteld. Een hekwerk sluit dit gedeelte ’s avonds af en vormt zo een extra beveiliging voor het museum.

 

info right
info-right-fields
Rol AG Vespa

Bouwheer

Architect

Stramien cvba

Aannemer

Monument Vandekerckhove NV

Thema

Stedelijk patrimonium

Status
Gerealiseerd

Gerelateerd

Het stadhuis met Brabofontein op de Grote Markt.
Project

Stadhuis van Antwerpen

Publieke gebouwen

Het bekendste huis van 't stad is toe aan een grondige restauratie.