Voorontwerp nieuwbouw aan Moorkensplein

We werken samen met stad Antwerpen aan de ontwikkeling van de site naast het Moorkensplein. Met de verhuis van de politie naar haar nieuwe mastergebouw in Berchem is de ruimte tussen de Maréestraat, de Bakkerstraat en het Moorkensplein vrijgekomen. Het administratief gebouw aan het plein, het voormalige politiegebouw en een leegstaande woning in de Maréestraat worden afgebroken. In de plaats komt een nieuwbouw voor een kinderopvang en een bibliotheek met een ondergrondse buurtparking, een nieuwe buurtfietsstalling en een semi-toegankelijke binnentuin. Er komt ook ruimte vrij voor een nieuw buurtpark.

Toekomstbeeld nieuwbouw met op achtergrond het historisch districtshuis van Borgerhout
toekomstbeeld nieuwbouw: de groene strook geeft aan waar het toekomstige buurtpark komt © NAUTA BEDAUX

Voorontwerp

Het ontwerpteam Nauta Bedaux werkte het voorontwerp uit voor de nieuwbouw. Op 18 december 2023 kregen de buurtbewoners hierover een toelichting.

De nieuwbouw zal plaats bieden aan:

  • Een modern stedelijk kinderdagverblijf waar ruim 100 kinderen tussen 0 en 3 jaar opgevangen worden. Met een buitenpatio op de eerste verdieping en een tuin van 240 m².
  • Een hedendaagse bibliotheek met op de eerste verdieping een taalpunt, vergaderzaal, atelier en studieplekken.
  • Een centrale agora als kloppend hart van het gebouw. Naast het gedeelde onthaal van de bibliotheek en de kinderopvang is hier ook een kranten- en koffiehoek terug te vinden. Het wordt een laagdrempelige ontmoetingsruimte voor de bezoekers, buurtbewoners en hun kinderen.
  • Een ondergrondse buurtparking met ongeveer 25 buurtparkeerplaatsen. De ingang van deze parking bevindt zich in de Bakkerstraat.

Aan de kant van de Mellaertsstraat komt een volledig nieuwe buurtfietsenstalling voor zowel gewone als cargofietsen. Ongeveer 100 fietsstaanplaatsen voor de buurt worden er verdeeld over drie verdiepingen.

De verharde binnenplaats, die voorheen voornamelijk als parking diende, wordt een volledig ontharde en groene plek. Deze nieuwe semi-toegankelijke binnentuin van 1141 m² zal bereikbaar zijn via het Moorkensplein en de Mellaertsstraat. Ook zullen de agora en de bibliotheek in het nieuwe gebouw de binnentuin met het toekomstige buurtpark verbinden.

Planning nieuwbouw

In het voorjaar van 2024 zal het definitieve ontwerp klaar zijn, wordt de bouwaanvraag ingediend en start het vooronderzoek op. Wanneer de bouwvergunning is goedgekeurd, gaan we op zoek naar een geschikte aannemer. Als alles volgens plan verloopt starten de werken begin 2025 en is de oplevering voor eind 2026.

Buurtpark

De publieke ruimte van 2.560 m² grenzend aan het gebouw in de Maréestraat, de Bakkerstraat en de Langstraat wordt een nieuw buurtpark. Hiervoor start de stad op 2 februari 2024 met een participatietraject. Op www.antwerpenmorgen.be staat meer informatie over het eerste participatiemoment, klik hier voor de rechtstreekse link.

toekomstbeeld van nieuwbouw met veel raampartijen en wisselende gevelhoogtes.
toekomstbeeld nieuwbouw © NAUTA BEDAUX

Gerelateerd

toekomstbeeld van nieuwbouw vanuit perspectief Moorkensplein
Project

Nieuwbouw Moorkens

Publieke gebouwen

Aan het Moorkensplein, tussen de Maréestraat, de Langstraat en de Bakkerstraat verdwijnt het oude politiegebouw en voorzien we een stedelijke nieuwbouw met extra groene ruimte.

De wachtruimte heeft bruine vloertegeltjes, houten banken aan de wanden en witgepleisterde muren.
Project

Districtshuis Borgerhout

Publieke gebouwen

In 2016 zijn de herinrichtings- en restauratiewerken aan het gebouw van start gegaan. Begin 2018 zijn alle diensten van het district naar het historische pand verhuisd en zijn ze dus onder één dak terug te vinden.