fbpx Verkoop historische schooltjalk ‘Ortelius’ | AG VESPA
Tjalk Ortelius

Verkoop historische schooltjalk ‘Ortelius’

Verkoop historische schooltjalk ‘Ortelius’

We starten vandaag met de verkoop van een uniek stukje Antwerpse geschiedenis. Deze keer gaat het niet om een vastgoedproject, maar een tjalk met een rijke historiek. Met zijn 5 meter breedte en 22 meter lengte is de ‘Ortelius’ vernoemd naar Antwerps cartograaf Abraham Ortelius. De verkoop van het schip verloopt via biedingen onder gesloten omslag.

Van vrachtschip naar schooltjalk

Het verhaal van de tjalk begint in 1898. In tegenstelling tot wat de naam van het schip doet vermoeden, werd de ‘Ortelius’ initieel gebruikt als vrachtschip. Pas zo’n halve eeuw later, in 1945, werd het samen met de tjalk ‘De Gerlache’ aangekocht door toenmalig Antwerps burgemeester, Lode Craeybeckx en geschonken aan de stad. Daarna kreeg het schip een herbestemming en werd het omgedoopt tot schooltjalk. Dankzij dit unieke karakter en de herbestemming die het kreeg, werd het schip beschermd als varend erfgoed.

De ‘Ortelius’ moest schoolgaande jeugd warm maken voor de watersport en voer korte rondvaarten op de Schelde alsook langere uitstappen naar Nederland. Passagiers konden dan aan boord van de tjalk blijven overnachten.

De ‘Ortelius’ werd in 2005 uit de vaart genomen en heeft momenteel zijn thuishaven op de Droogdokkensite.

Ortelius
Ortelius
links naast tekst
content

Toekomst van de tjalken ‘Ortelius’ en ‘De Gerlache’

In het najaar van 2018 nam het college een beslissing over de toekomst van de ‘Ortelius’ en ‘De Gerlache’. De ‘Ortelius’ wordt van de hand gedaan en ‘De Gerlache’ zal opnieuw actief ingezet worden bij nautische evenementen  en kleine havenrondvaarten. Voor ‘De Gerlache’ - in beheer van het  MAS – wordt momenteel een beheersprogramma uitgewerkt samen met Onroerend erfgoed om het schip opnieuw varend te maken.

De ‘Ortelius’ wacht nu op een nieuwe eigenaar om het schip in glorie te herstellen. 

Geïnteresseerde kandidaat-kopers kunnen onder gesloten omslag een bod uitbrengen, mits ook een duidelijk projectvoorstel wordt ingeleverd. De biedingen sluiten af op vrijdag 26 april 2019 om 14 uur.

Meer informatie over de verkoop van de Ortelius vind je in de verkoopbundel.

Gerelateerd

Tsjalk Ortelius archiefbeeld
Te koop / Te Huur

Historische schooltjalk ‘Ortelius’

Woning

De ‘Ortelius’ deed jaren dienst als tjalk voor rondvaarten van schoolkinderen op de Schelde. Hij werd in 2005 uit de vaart genomen en wacht sindsdien op een grondige restauratie. Het schip is beschermd als varend erfgoed.

De Belvédère in het Droogdokkenpark © Bart Gosselin
Project

Droogdokkeneiland

Openbaar domein, Stadsontwikkeling

Het Droogdokkeneiland is een van de zeven deelgebieden van de Scheldekaaien. Het gebied bevindt zich in het noorden van de stad, op het Eilandje. Op die locatie komt een nieuw park: het Droogdokkenpark.