fbpx Start werken openbaar domein noordelijk deel Kievit II | AG VESPA
Naast het voetbal- en basketveld kunnen kinderen zich uitleven in en op een verticale speelwand © AG VESPA - Bart Gosselin

Start werken openbaar domein noordelijk deel Kievit II

Start werken openbaar domein noordelijk deel Kievit II

Op maandag 4 maart start de heraanleg van het noordelijke deel van het openbaar domein Kievit II. Dat gebied aan de achterkant van het Centraal Station strekt zich uit langs de Van Immerseelstraat, vanaf de Somersstraat tot aan het Kievitplein. De bewoners van de Kievitwijk krijgen er verhoogde groenvakken bij en een speeltuin van 180 vierkante meter. De oplevering is voorzien in januari 2020.

Ontwerp openbaar domein

Het nieuwe openbaar domein is een ontwerp van BUUR en HOSPER. Het bestaat langs de Van Immerseelstraat uit verhoogde groenvakken met grassen, kruidige vegetatie en krentenbomen. Ter hoogte van de Delacenseriestraat, waar er volle grond is, wordt een grote es geplaatst.

In een van de groenvakken wordt een speeltuin van 180 vierkante meter voor de allerkleinsten ingewerkt. Hij zal bestaan uit een combinatie van speelaanleidingen (in de vorm van hellende vlakken en vormen in rubber) en traditionele speeltoestellen.

In de Van Spangenstraat en aan de Somersstraat komen er fietsnietjes om fietsen te stallen. De onderdoorgang van de spoorwegberm, richting de Simonsstraat, krijgt een betonnen voorzetwand.

Verschillende fases

De werken gebeuren in verschillende fases. Aannemer Stadsbader voert de werken uit. Tijdens elke fase wordt een zone vrijgehouden voor voetgangers.

  • Fase 1: Heraanleg van de Stoomstraat en de Van Spangenstraat en aanleg van de verharding langs de rand van het gebouw op de hoek van de Van Immerseelstraat en de Delacenseriestraat.
  • Fase 2: Afwerking van de tunnelmond ter hoogte van de Delacenseriestraat en de aanleg van de rest van de verharding in de Delacenseriestraat.
  • Fase 3: Aanleg van het openbaar domein rondom het gebouw van De Persgroep.
  • Fase 4: Aanplanting van het groen, de aanleg van de speeltuin en de plaatsing van de zitbanken.
  • Fase 5: Als laatste wordt de zone die gebruikt werd door het werfverkeer heraangelegd.

Stadsproject Kievit II

Het stadsproject Kievit II strekt zich uit van het station Antwerpen-Centraal, tussen de spoorwegbedding en de Van Immerseelstraat tot aan de Van den Nestlei. De stadsvernieuwing in de wijk bestaat onder andere uit woningen, kantoren en publieke functies. Daarnaast wil het stadsproject in de dichtbebouwde negentiende-eeuwse stadsgordel een nieuwe groene plek van formaat creëren, op maat van de buurt en voor alle gebruikers van het gebied. Het ontwerpteam van het openbaar domein en de ontwerpers van de verschillende bouwblokken gaan daarbij steeds met elkaar in dialoog om gebouw en publiek domein zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen in vormgeving en uitvoering. In juni 2017 is het zuidelijke deel van het openbaar domein, met een sportkooi, verticale speelwand en glijbaan, al feestelijk geopend.

Gerelateerd

Naast het voetbal- en basketveld kunnen kinderen zich uitleven in en op een verticale speelwand © AG VESPA - Bart Gosselin
Project

Kievit II

Openbaar domein, Stadsontwikkeling

Werken, wonen, spelen en sporten op een unieke plek naast de treinsporen.