Start werken aanleg park Gedempte Zuiderdokken

Opening parking Steendok en start aanleg Park Dok Zuid op Gedempte Zuiderdokken

Op donderdagmiddag 3 december 2020 opende parking Steendok onder de Gedempte Zuiderdokken voor het publiek. Op de vier ondergrondse verdiepingen, gebouwd tussen de oude muren van het Steendok, kunnen naast 900 wagens ook 126 fietsen terecht. De opening van de parking is meteen het startschot voor de heraanleg van de publieke ruimte erboven, met de voorlopige naam Park Dok Zuid, en de aanleg van parking Kooldok onder het noordelijke deel van de Gedempte Zuiderdokken.

Opening parking Steendok

Parking Steendok is de ideale uitvalsbasis om de binnenstad van Antwerpen makkelijk te voet te bereiken. Ze is alle dagen, 24 op 24 uur, open en biedt plaats aan 900 wagens en 126 fietsen. Op de niveaus -2, -3 en -4 heeft ze aan elke voetgangersuitgang parkeerplaatsen voor mensen met een beperking. Ook zijn er laadplaatsen voor elektrische auto’s en fietsen. Ze is voorzien van de allerbeste technologie voor luchtzuivering, een project in samenwerking met de Universiteit Antwerpen. Naast een dagtarief zijn er ook verschillende abonnementsformules voorzien. Meer info over de prijzen en abonnementen is terug te vinden op www.q-park.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.

Voor buurtbewoners is er een speciale formule uitgewerkt. Bovendien kunnen zij, bij het inleveren van hun parkeervergunning voor bewoners, een maandelijkse subsidie aanvragen bij de stad. Op www.antwerpen.be is alle informatie en voorwaarden terug te vinden, klik hier voor de rechtstreekse link.

Bereikbaarheid

De parking is bereikbaar via de Namenstraat, de uitrit bevindt zich in de Verviersstraat (naast het Fotomuseum). Ze ligt op de bestaande parkeerroute langs de Leien en de Scheldekaaien. De uitgangen voor de voetgangers liggen langs de randen van het toekomstige park. De fietsersingang is een trap met een lichte helling met aan weerszijden een fietsgoot, gelegen op de centrale assen van het toekomstige plein. De fietsparking zal begin januari opengesteld worden voor gebruik.

Parking Steendok blijft steeds bereikbaar voor alle gebruikers tijdens de geplande werken aan zowel parking Kooldok, de eerste fase van Park Dok Zuid als de heraanleg van de Namenstraat.

Start werf parking Kooldok

Vanaf begin december wordt het noordelijke deel van de Gedempte Zuiderdokken afgesloten voor de werf van parking Kooldok. Ter hoogte van het Schippersdok komt ook een tijdelijke touringcarparking. Voor touringcars gelden dezelfde parkeertarieven als op de Gedempte Zuiderdokken.

Aanleg Park Dok Zuid

De opening van parking Steendok betekent meteen het startschot voor de heraanleg van de publieke ruimte erboven.

Fasering

Het volledige park  wordt aangelegd bovenop de 3 voormalige dokken Steendok, Kooldok en Schippersdok. De aanleg verloopt gefaseerd:

•    In de eerste fase wordt het park aangelegd ter hoogte van het voormalige Steendok, dus bovenop de afgewerkte parking. Daar komen 2 speeltuinen, een samentuin en een regentuin die het water opvangt, en ook een multisportveld en een informele sportplek. Aan de Waterpoort komt een plein dat qua grootte te vergelijken is met de Grote Markt. Ook de Waalse-en Vlaamsekaai in dit gedeelte van het park worden in deze fase heraangelegd. Nieuwe bomenrijen zullen de bestaande aanvullen. Zo wordt een dynamische en koele stedelijke plek gecreëerd met plaats voor terrassen van de plaatselijke horeca, picknicktafels en banken.

•    Midden 2022 is de eerste fase van het park klaar. Daarna start de aanleg van het park ter hoogte van het voormalige Kooldok, nadat die parking is afgerond.

•    In een laatste fase start de aanleg van het middelste gedeelte, het voormalige Schippersdok.

Eind 2024 is het volledige park klaar.

Hierbij een overzicht van de volledige fasering voor het meest zuidelijke deel, ter hoogte van het voormalige Steendok:

 • Fase 1: december 2020 - zomer 2021:
  • In deze fase worden bomen gerooid. Op termijn komen er meer bomen bij maar tijdens de werken zullen eerst bomen verdwijnen om tot een optimale situatie te komen. Enkele bomen zijn in zeer slechte staat. Andere bomen krijgen zo meer ruimte om verder te kunnen groeien.  
  • Aanleg van de riolering op de Waalsekaai en in het park, heraanleg Waalsekaai.
  • Start van de bouw van de hemelwaterput voor de opvang en recuperatie van regenwater.
 • Fase 2: februari 2021 – zomer 2021
  • Aanleg van de riolering en heraanleg Vlaamsekaai, tussen de Gentplaats en de  Waterpoort.
  • Aanleg Waterpoortplein.
 • Fase 3: zomer 2021 – begin 2022
  • Aanleg van het park met paden, groenvakken, tuinkamers, speeltuinen, sportveld,…
 • Fase 4: najaar 2021- midden 2022
  • Aanplanting bomen, struiken, bloemen,…

 

Zicht op de dubbele bomenrij
Zicht op de dubbele bomenrij, de Kroon ©AG VespaTractebel – ADR Architects – Georges Descombes i.s.m. Les Eclairistes Associés & Erik De Waele

Gerelateerd

Huidige toestand Gedempte Zuiderdokken © AG VESPA - Bart Gosselin
Project

Gedempte Zuiderdokken

Publieke ruimte, Gebiedsontwikkeling

De Gedempte Zuiderdokken vormen samen een langwerpig plein in het zuiden van Antwerpen, parallel met de Scheldeoever. De open ruimte die vandaag vooral gebruikt wordt als een enorme parking, wordt omgevormd tot een veelzijdig park: Zuidpark.

Een stukje Scheldekaaien voor de heraanleg
Project

Scheldekaaien

Publieke ruimte, Gebiedsontwikkeling

De Scheldekaaien zijn een strook van 6,7 kilometer van het Droogdokkeneiland in het noorden tot Blue Gate Antwerp in het zuiden. De volgende jaren veranderen ze grondig van uitzicht.

Definitief ontwerp voor de Gedempte Zuiderdokken
Nieuws

Definitief ontwerp Gedempte Zuiderdokken

Het ontwerp voor een nieuwe groene publieke ruimte is rond.