Start bouw nieuwe kinderopvanglocatie Kadee

Stad Antwerpen voorziet een nieuw gebouw voor kinderopvang Kadee, met plaats voor 144 kinderen in 8 leefgroepen. Dat was nodig vanwege de veroudering van de huidige site, die niet meer voldeed aan hedendaagse normen. De nieuwe Kadee wordt, samen met kinderopvang Parkvilla en Brabbel, de grootste kinderopvanglocatie van Antwerpen. Als alles volgens plan verloopt vindt de oplevering van het nieuwe gebouw eind 2024 plaats.

We zijn gestart met de bouw van een nieuwe moderne site voor kinderopvang Kadee, waarbij ze een inspirerende binnenruimte met een groene en avontuurlijke buitenruimte combineert. Kadee is bovendien omringd door groen, door de ligging aan het Kielpark. De site neemt minder oppervlakte in beslag, waardoor het publiek domein groter wordt.

toekomstbeeld nieuwbouw temidden van het groen

De huidige locatie van Kadee wordt niet gesloten tijdens de werken, zodat er geen tekort is aan kindplaatsen. Door het bouwproject op te delen in verschillende fases blijven steeds 6 leefgroepen in gebruik. Het nieuwe gebouw zal grotendeels bestaan uit CLT: een op voorhand gemaakte houtstructuur. Dat vraagt meer voorbereiding, maar de opbouw gaat sneller dan bij meer traditionele bouwvormen. De impact op de werking van Kadee blijft zo tot een minimum beperkt.

De nieuwe kelder voor Kadee werd al gebouwd, de volgende fase vat nu aan: de bouw boven de grond. De oplevering van het nieuwe gebouw is voorzien voor eind 2024. In het voorjaar van 2025 wordt vervolgens het tweede deel van Kadee afgebroken en wordt de omgeving heraangelegd.

Duurzaam ontwerp

In november 2020 werd Vermeiren De Coster Architecten bv als architect aangesteld voor het nieuw project. In het ontwerp werden enkele duurzame oplossingen meegenomen, waaronder:

  • een warmtepomp als hoofdverwarmingssysteem;
  • ecologische gevelisolatie en houten gevelbekleding;
  • een extensief groendak;
  • een circulair bouwsysteem van binnenwanden en dakafwerking.
Toekomstbeeld van patio en binnenruimte van de nieuwbouw

Gerelateerd

toekomstbeeld nieuwbouw temidden van het groen
Project

Stedelijke kinderopvang Kadee

Publieke gebouwen

We bouwen een volledige nieuwbouw voor de stedelijke kinderopvang Kadee in Antwerpen (Kiel) omdat het bestaande pand niet meer voldoet aan de huidige normen van een modern, duurzaam gebouw. Verloopt alles volgens plan, dan starten de werken begin 2025.