Stadhuis winnaar staalbouwwedstrijd

Op donderdag 16 maart werden in het stadhuis de laureaten van de Staalbouwwedstrijd 2022 bekendgemaakt. De locatie was niet toevallig gekozen. Het vernieuwde stadhuis sleepte de hoofdprijs in de categorie ‘Utiliteitsbouw’ in de wacht.

Motivatie van de jury: “Het ‘Schoon Verdiep’ kreeg een prachtige hedendaagse aanvulling in de vorm van een verlicht verdiep. Autonoom geplaatste rechthoekige stalen en dubbelhoge portieken op het ritme van het bestaande kolommengrid laten overvloedig licht toe in nieuwe ontvangstruimtes en vestibules. Eenheid van structuur, techniek en ruimte komt daar in één beweging samen. De poëzie van de Verlichting en de Architectuur.

Dubbelhoge ruimte met veel glaspartijen

Verlicht verdiep van het stadhuis

Sinds april 2018 sloot het stadhuis 4 jaar lang de deuren voor grondige renovatie- en restauratiewerken, met de steun van de Vlaamse overheid. Het renaissancegebouw voldeed niet langer aan de geldende comfort- en duurzaamheidseisen en ook de schilderijen en het andere erfgoed in het gebouw waren aan restauratie toe.

Op de tweede verdieping vonden de meest ingrijpende wijzigingen plaats. Aan weerszijden van de centrale koepel zijn nieuwe, dubbelhoge ruimtes opgetrokken die ruimtelijk verwijzen naar de gemeenschappelijke zones op de eerste verdieping en ’t Schoon Verdiep. Dankzij deze extra hoge ruimtes valt er zeer veel daglicht binnen en zijn de omliggende historische gevels, daken en de campanile toren weer zichtbaar.

Staalbouwwedstrijd

De Staalbouwwedstrijd was aan haar 23ste editie toe. In totaal werden er 97 dossiers ingezonden, stuk voor stuk projecten die volledig of gedeeltelijk gerealiseerd zijn in staal en die in de periode 2020-2022 opgeleverd werden. Zestien realisaties haalden de shortlist, waarna de professionele jury onder leiding van toparchitect Stéphane Beel de vier winnende projecten selecteerde voor de categorieën utiliteitsgebouwen, residentiële gebouwen, specifieke elementen in staal en industriële gebouwen.

Gerelateerd

Het 16de-eeuwse stadhuis aan de Grote Markt in Antwerpen.
Nieuws

Stadhuis uit de steigers

Na bijna twee jaar verstopt te zijn achter stellingen kan het stadhuis opnieuw bewonderd worden. Bekijk in de video hoe de mooi gerestaureerde gevel tevoorschijn komt.

gerestaureerd wapenschild aan gevel stadhuis © Frederik Beyens
Nieuws

Fotoreportage werf stadhuis

De renovatie- en restauratiewerken gaan gestaag verder. Via deze fotoreeks krijg je een blik achter de schermen.

Het stadhuis met Brabofontein op de Grote Markt.
Project

Stadhuis van Antwerpen

Publieke gebouwen

Het bekendste huis van 't stad is toe aan een grondige restauratie.