Na de verhuis van ZNA is de Stuivenbergsite weer in eigendom van stad Antwerpen. Daarbij werden begin mei reeds een aantal tuinen opengesteld voor de buurt. Vanaf oktober zal er ook een nieuwe invulling komen voor deze tuinen en een deel van de gebouwen. Om dat alles te organiseren en in goede banen te leiden, stellen we nu een professionele leegstandsbeheerder aan.
De opdracht van die sitemanager, Entrakt bv, bestaat erin om de invulling van de gebouwen te coördineren en het dagelijks beheer en toezicht, de bewaking en het onderhoud van de gebouwen en tuinen op te nemen. Het gaat niet om de volledige site, maar om een aantal gebouwdelen aan de voorkant en de westkant van de site. De rest van de buitenruimte wordt nog door het psychiatrisch ziekenhuis Stuivenberg gebruikt.
Bestaande dynamieken versterken
Entrakt heeft al heel wat ervaring in professioneel leegstandsbeheer - onder andere met de door de stad aangekochte panden aan de Ten Eekhovelei - en wist met een onderbouwd voorstel de jury te overtuigen.
In hun plan staat enerzijds maximale en continu invulling van de gebouwen centraal. Het zet in op het clusteren van verschillende activiteiten (sociaal, cultureel, sport, et cetera), maar er is ook ruimte voorzien voor kleinschalige evenementen.
Bovendien willen ze ook een meerwaarde bieden voor de wijk. De bedoeling is om met heel wat uiteenlopende activiteiten de levendigheid en sociale controle van en in de buurt te verhogen, en bestaande positieve dynamieken verder te versterken.
Opstart in het najaar
We voeren momenteel nog onderhoudswerken uit om de gebouwen te voorzien van de nodige nutsvoorzieningen. Het is de bedoeling dat Entrakt de opdracht opneemt vanaf oktober, voor een periode van twee jaar. Die termijn kan verlengd worden in functie van de definitieve herontwikkeling.
Herontwikkeling Stuivenbergsite
Eind 2023 verhuisde ZNA Stuivenberg grotendeels naar ZNA Cadix aan Kop Spoor Noord. Hierdoor kwam er heel wat ruimte vrij. De ambitie van stad Antwerpen is om deze plek om te vormen tot een monumentale en groene parel, het historische 19de-eeuwse gebouwencomplex in ere te herstellen en een nieuwe invulling te geven, en een grote publieke tuin te creëren.