Ponton nieuwe cruiseterminal aangekomen aan het Steenplein

Het ponton van de nieuwe cruiseterminal ligt op zijn plaats aan het Steenplein. Alle onderdelen zijn de afgelopen dagen via de Schelde aangekomen in Antwerpen. Aan het nieuwe ponton, dat 350 meter lang is, kunnen zee- en riviercruises aanmeren. De komende maanden worden alle onderdelen ter plekke afgewerkt en aan elkaar gemonteerd. Als alles vlot verloopt, zijn de werken afgerond in het voorjaar van 2021.

De voorbije jaren kende Antwerpen groeicijfers als bestemming voor zee- en riviercruises. In 2019 deden 887 rivier- en 33 zeecruises de stad aan, goed voor 147.372 passagiers.  Die groei resulteerde in de nood aan extra capaciteit en een betere en aan strengere milieunormen aangepaste infrastructuur om de schepen en passagiers te ontvangen. De huidige cruiseterminal onder hangar 21 aan het Zuiderterras voldoet niet meer aan eisen inzake comfort en duurzaamheid.

Onderdeel van toeristisch onthaalcentrum

De stad besliste in 2018 om de nieuwe cruiseterminal te integreren in het toekomstige toeristische onthaalcentrum in en rond Het Steen. Zo kunnen passagiers van zee- en riviercruises meteen optimaal ontvangen worden in Antwerpen. Daarvoor zal de aanmeerplaats voor schepen verplaatst worden naar een locatie ter hoogte van Het Steen.

Het nieuwe ponton bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. Twee toegangsplatformen sluiten via twee bruggen aan op het ponton. Op het ponton zelf bevindt zich een drijvend, transparant paviljoen. Er komt ook een aansluiting met het bestaande ponton, waaraan De Waterbus en het veer aanmeren.

Geschilderd staal

Op het aanmeerponton beschermt een luifel passagiers tegen regen en schermt hen af van het water. De wand van de luifel heeft een open patroon, net zoals de toegangsbruggen en het paviljoen. De hoofdstructuur van de toegangsbruggen is geschilderd staal. De verschillende delen zijn geschilderd in een lichtgrijze kleur aan de buitenzijde en in heldere kleuren aan de binnenzijde. De luifel kleurt aan de binnenzijde maritiem blauw, de toegangsbruggen geel. De kleuren zijn geïnspireerd op de typische kleuren die aanwezig zijn in de haven.

Timing

De constructie van het ponton is in de loop van 2019 en 2020 gemaakt in een staalbouwatelier in Wondelgem. De afgelopen week zijn de onderdelen met verschillende transporten via de Schelde naar het Steenplein gebracht. Hieronder kan je een indrukwekkend filmpje van het transport bekijken.

Nu alle verschillende onderdelen van het ponton zijn aangekomen aan het Steenplein, worden ze de komende maanden ter plekke afgewerkt en aan elkaar gemonteerd. Als alles vlot gaat, zijn de werken afgerond in het voorjaar van 2021 en kan de cruiseterminal verhuizen naar zijn nieuwe locatie. De eerste cruises kunnen dan vanaf de start van het nieuwe cruiseseizoen in het voorjaar van 2021 aan het nieuwe ponton worden ontvangen.

Uitvoering en ontwerp

De tijdelijke handelsvereniging Artes Roegiers – Victor Buyck voert de werken uit in opdracht van AG VESPA en De Vlaamse Waterweg nv. Het ontwerp van het ponton is van NEY & Partners, SBE – Technum is het studiebureau.

Het transport van het ponton van de nieuwe cruiseterminal in beeld © AG VESPA - Jasper Léonard

Gerelateerd

Cruiseterminal ©Ney & Partners
Nieuws

Onderdelen ponton nieuwe cruiseterminal in aantocht

Sinds 24 september zijn de onderdelen van het ponton van de nieuwe Antwerpse cruiseterminal onderweg naar het Steenplein. Samen zullen ze het nieuwe ponton van 350 meter lengte vormen waaraan zee- en riviercruises aanmeren ter hoogte van Het Steen.

De tewaterlating van het grote ponton van de nieuwe cruiseterminal © AG VESPA
Nieuws

Tewaterlating ponton cruiseterminal in beeld

Afgelopen weekend werd het eerste grote ponton (120 meter lang!) en twee kleinere pontons van de nieuwe cruiseterminal te water gelaten. Kijk je mee?

Het ponton aan het Steenplein en het Sint-Annaveer in de achtergrond
Project

Schipperskwartier en Centrum

Publieke ruimte, Gebiedsontwikkeling

Schipperskwartier en Centrum maakt deel uit van de Scheldekaaien en wordt in een nieuw kleedje gestoken.