fbpx Opening Campus Hardenvoort | AG VESPA
Campus Hardenvoort © AG VESPA - Bart Gosselin

Opening Campus Hardenvoort

Opening Campus Hardenvoort

Op 1 september 2015 opent de gloednieuwe Campus Hardenvoort van het AG Stedelijk Onderwijs in Park Spoor Noord. AG VESPA bouwde de nieuwe campus volgens de passiefnorm: dikkere isolatie, doorgedreven aandacht voor luchtdichtheid, zonwering, een ventilatiesysteem met warmterecuperatie en passief buitenschrijnwerk met driedubbele beglazing. Dat alles zorgt voor een veel lagere energiefactuur.

De campus huisvest een bestaande basisschool (Groene Eilandje) en een volledig nieuwe middelbare school (Stedelijk Lyceum Hardenvoort) en biedt plaats aan 660 leerlingen. Campus Hardenvoort is een wetenschapscampus. Vanaf de kleuterklas worden de talenten en interesses van kinderen gezocht en geprikkeld. Wetenschappen, techniek en wiskunde vormen een rode draad gedurende hun hele schoolloopbaan. Daarin onderscheidt deze campus zich van andere scholen: jongeren worden er namelijk voorbereid op hogere studies die leiden naar jobs in Science, Technology, Engineering & Mathematics (de zogenaamde STEM-richtingen).

Icoon aan Park Spoor Noord

Met Campus Hardenvoort krijgt Park Spoor Noord een nieuw icoon erbij. Het hypermoderne scholencomplex toont aan hoe kleuteronderwijs, lager en secundair onderwijs perfect gecombineerd kunnen worden in één scholencomplex. Via een grote buitentrap gaan alle kinderen langs hun eigen speelplaats hun school binnen. De speelplaatsen liggen op verschillende niveaus. De kleuters starten op het gelijkvloers. Zo moeten ze niet langs de speelplaats van grote kinderen, wat intimiderend kan zijn voor de kleintjes. De kinderen van het eerste tot en met het vierde leerjaar spelen en volgen les op de eerste verdieping. De lokalen van het vijfde en het zesde leerjaar bevinden zich op de tweede verdieping en vinden aansluiting op de klassen van de middelbare school, die zich in de toren bevinden.  In wissellokalen kunnen leerkrachten van het middelbaar en de lagere school samenwerken.

Gerelateerd

Park Spoor Noord © AG VESPA - Bart Gosselin
Project

Park Spoor Noord

Openbaar domein, Stadsontwikkeling

Park Spoor Noord is in korte tijd uitgegroeid tot een van de populairste plekken van Antwerpen. Het park wordt intensief gebruikt door buurtbewoners, sporters en verenigingen maar dankzij de openheid is er genoeg ruimte voor iedereen.

Campus Hardenvoort © AG VESPA - Bart Gosselin
Project

Campus Hardenvoort

Publieke gebouwen

Campus Hardenvoort, vlak bij Park Spoor Noord, huisvest een grote kleuterschool en lagere school (het Groene Eilandje) en een volledig nieuwe middelbare school (Stedelijk Lyceum Hardenvoort).

Kop Spoor Noord © Patrick Henderyckx
Project

Kop Spoor Noord

Openbaar domein, Stadsontwikkeling

Een mix van woningen, publieke voorzieningen, kantoren, horeca en handelszaken naast Park Spoor Noord.