Nieuwe expo en brochures in Sint-Jacobskerk

De Antwerpse Sint-Jacobskerk, opgetrokken in Brabantsgotische stijl in de 15de eeuw, bevat nog interessante restanten uit de renaissanceperiode zoals twee altaren en meerdere muurschilderingen. Voor het overige heeft ze een rijk barokinterieur en herbergt ze vele kunstwerken en de crypte van Pieter Paul Rubens. Toch is deze kerk bij het grote publiek minder bekend dan de andere monumentale kerken van Antwerpen. 

De kerk ondergaat een totaalrestauratie. De eerste fase, de westzijde van de kerk, is inmiddels afgerond en opnieuw toegankelijk voor het publiek. De werken aan de oostzijde zijn volop aan de gang. Ook de crypte van Rubens wordt hierbij onder handen genomen. Het einde van alle werken is voorzien in de loop van 2027.

Familiebrochures
links naast tekst
content

Brochures

Families kunnen de kerk ontdekken met de brochure 'Op stap met Joanna in de Sint-Jacobskerk'. Aan de hand van leuke opdrachtjes komen de kinderen (en ouders) meer te weten over de kerk en haar geschiedenis.

De brochure 'De Sint-Jacobskerk, een plek vol symboliek en geschiedenis' leidt de bezoeker rond in het schip en de zijkappellen. De prachtige muurschilderingen en vele kunstwerken komen er uitgebreid in aan bod.

Beide brochures zijn vrij te verkrijgen aan de balie in de kerk.

Expo en blik achter de schermen

De werfzone is afgeschermd met een grote houten wand. Deze kreeg een fotoprint van het interieur van de kerk zodat het totaalbeeld van het interieur behouden blijft. Er zijn twee kijkruimtes in de wand voorzien zodat bezoekers de werfactiviteiten kunnen volgen en een unieke blik achter de schermen krijgen tijdens de restauratiewerken. 

In deze kijkruimtes is ook een tijdelijke expo over de restauratie terug te vinden. Met video's, beeldmateriaal en tekst wordt een inkijk in de verschillende aspecten van de totaalrestauratie geboden.

Mensen in de expo bekijken de foto's en video's

Praktisch

Adres:

  • Sint-Jacobstraat 9

    2000 Antwerpen

Openingstijden:

  • dagelijks van 14 uur tot 17 uur

Gerelateerd

Barok hoofdaltaar van de kerk
Nieuws

Start tweede fase restauratie Sint-Jacobskerk

De restauratiewerken aan de westzijde van de kerk zijn inmiddels afgelopen. Op 7 november starten we de werken aan de oostzijde op. De daken en gevels, glas-in-loodramen, binnenmuren en gewelven worden grondig onder handen genomen. Het einde van de volledige restauratie is voorzien in de loop…

Luciferdoosje waarin briefje uit 1941 zat
Nieuws

80 jaar oude brief in luciferdoosje gevonden in gewelf van Sint-Jacobskerk

Tijdens de restauratiewerken aan de kerk vonden we een brief uit 1941 terug. Lees hier welke boodschap de arbeiders in volle oorlogstijd achterlieten voor volgende generaties.

Middenbeuk van de kerk met centrale altaar voor de restauratiewerken
Project

Sint-Jacobskerk

Publieke gebouwen

De Sint-Jacobskerk in de Lange Nieuwstraat is momenteel aan restauratie toe. Begin 2019 zijn we gestart met de volledige restauratie van dit beschermde monument.