Het Steen opent de poorten voor bezoekers

Het Steen kende de voorbije 800 jaar veel functies: van burcht tot gevangenis en van tehuis tot museum. Sinds 2008 bleef het gesloten voor het brede publiek. Met deze restauratie krijgen de Sinjoren ‘hun’ Steen nu terug, en bovendien zwaaien de poorten ook open voor bezoekers aan de stad. 

Het Steen met op de voorgrond de kaaihangars.
links naast tekst
content

Zien en doen in Het Steen

Het bezoekerscentrum

Hier krijgen bezoekers alle informatie over de stad en wat er te beleven valt. Ook kunnen ze er tickets voor een stadswandeling of rondleiding boeken, Antwerpse souvenirs en streekproducten kopen, en zelfs de oude burchtmuur bekijken.

Een wens aan De Gulle Waard

Op de binnenplaats pronkt De Gulle Waard, een kunstwerk van Sharon Van Overmeiren. Haar werk is een hedendaagse interpretatie van het Semini-beeldje, het kleine bas-reliëf dat boven de toegangspoort zichtbaar is en vruchtbaarheid en voorspoed symboliseert. Bezoekers kunnen De Gulle Waard een wens toefluisteren.

Het bezoekerscentrum in het Steen met uitgestalde souvenirs van de stad
rechts van tekst
content

The Antwerp Story

Op de eerste verdieping wacht The Antwerp Story. Bezoekers ontdekken op een interactief en multimediaal parcours het verhaal van Antwerpen. Op korte tijd proeven ze van de geschiedenis van de stad en maken ze kennis met de wijken, musea en Antwerpenaren.

Ontvangstruimte voor cruisepassagiers

Passagiers van cruiseschepen die aanmeren in Antwerpen, ontschepen op de nieuwe cruiseterminal en betreden de stad voortaan langs Het Steen. Op die manier krijgen ze een warm welkom en kunnen ze er meteen ook alle informatie krijgen voor hun bezoek aan de stad. Ook voor hen vormt Het Steen het ideale vertrekpunt om de historische binnenstad te verkennen.

gevels van het Steen vanop de binnenplaats
links naast tekst
content

Adembenemend uitzicht op het dakterras

Op het gratis toegankelijke dakterras kijken bezoekers uit op Schelde, stad en haven. De ideale locatie om het drukke scheepvaartverkeer op de Schelde te bekijken, van de lichtjes aan de Schelde te genieten, en passagiers uit te zwaaien of op te wachten.

Van burcht tot bezoekerscentrum

Het Steen is het resultaat van eeuwen bouwen en verbouwen. De eerste stenen dateren al van de 11e eeuw. De burcht was meer dan 500 jaar lang een gevangenis. Daarna deed hij dienst als tehuis voor invalide soldaten en zelfs als houtzagerij. Om de Schelde te verbreden en de kaaien recht te trekken, werd het gebouw in de jaren 1880 grotendeels afgebroken. Van 1958 tot 2008 was het de thuishaven van het Nationaal Scheepvaartmuseum. Kijk op www.visitantwerpen.be voor meer historische mijlpalen, klik hier voor de rechtstreekse link.

In 2015 besliste stad Antwerpen om Het Steen om te vormen tot bezoekerscentrum. Architectenbureau noAarchitecten verkoos een architectuur van continuïteit boven contrast. Het oude deel werd gerestaureerd en de aanbouw uit de jaren 50 vervangen door een nieuwbouw. Het Steen heeft een donkere basis en lichtere kleuren naar boven toe, het resultaat van veel bouwfasen. De gevelkleuren van de nieuwbouw volgen dan ook het palet van het bestaande gebouw. 

Het Steen bezoeken

Iedereen kan tijdens de openingsuren vrij binnenlopen in het bezoekerscentrum en dat 363 dagen per jaar, van 10 tot 18 uur, behalve op 25 december en 1 januari. Ook het panoramadakterras en enkele ruimtes van The Antwerp Story zijn vrij toegankelijk. Voor een bezoek aan The Antwerp Story moet een ticket gereserveerd worden.

Meer info over een bezoek aan Het Steen: http://www.hetsteen.be/.

Maquettes van gebouwen in Antwerpen
In een ruimte van het Steen staan beeldschermen die verhalen van Antwerpenaren tonen.
In het Steen wordt het verhaal 'De haven in beeld' met meerdere beeldschermen op wanden en vloer getoond.

Gerelateerd

Het Steen werd officieel geopend ©LUCID
Project

Het Steen

Publieke gebouwen

Het oudste gebouw van de stad heeft een nieuwe functie.

Een toekomstbeeld van een van de toegangsbruggen van het ponton van de nieuwe cruiseterminal
Nieuws

Zee- en riviercruises meren in de toekomst aan ter hoogte van Het Steen

Ter hoogte van Het Steen komt een nieuw ponton van 350 meter lang waar zee- en riviercruises kunnen aanmeren. Zo komt de stad tegemoet aan de stijgende vraag van rederijen die in Antwerpen halt willen houden.