Herstelde obelisken sieren binnenkort opnieuw de gevel van het stadhuis

Niet alleen krijgt de buitenzijde van het stadhuis een grondige reiniging, er vinden ook heel wat restauratiewerken plaats. Naast het marmer, buitenschrijnwerk en glas-in-loodramen worden ook verschillende ornamenten onder handen genomen. Tijdens de zomermaanden zijn de twee grote koperen obelisken van de voorgevel volledig hersteld.

Koperen obelisken van het stadhuis van Antwerpen
links naast tekst
content

De koperen obelisken sieren al honderden jaren de gevel van het stadhuis. Ze zijn meer dan zes meter hoog en wegen elk ongeveer 500 kg. De top is bekroond met een bol en spits, verguld met bladgoud.

Corrosie

De obelisken zijn vervaardigd uit koperen plaat met een smeedijzeren binnenstructuur en verankering. Deze waren verzwakt door ernstige corrosie (roest) en waren dus dringend aan vervanging toe.

Na de volledige demontage is het aangetaste materiaal aan de binnenzijde vervangen door een alternatief dat niet gevoelig is aan corrosie, namelijk een combinatie van rood koper en roestvast staal.

Elke obelisk bestaat uit 6 delen die op elkaar gestapeld zijn. Het is de bedoeling dat ze later eenvoudiger te demonteren zijn in hun geheel, moest dat ooit nodig zijn in de toekomst. Hiervoor zijn enkele aanpassingen uitgevoerd maar het algemene principe en opbouw van de binnenstructuur blijft wel volgens het originele concept.

Verder kregen alle onderdelen een grondig nazicht en werden hersteld waar nodig. Gaten en scheuren zijn gedicht, verbindingsstukken vernieuwd en de koperen platen rechtgezet. De spits is ook opnieuw verguld met bladgoud.

Momenteel staan de obelisken nog op de begane grond. Zodra de herstellingen aan de stenen sokkels afgerond zijn, kunnen ze terug hun plaats aan het stadhuis innemen.

Meer info

Lees alles over de grote renovatie- en restauratiewerken en de toekomst van het stadhuis in dit uitgebreid achtergrondartikel.

Restauratie koperen obelisken stadhuis Antwerpen
Restauratie koperen obelisken stadhuis Antwerpen

Gerelateerd

Het stadhuis met Brabofontein op de Grote Markt.
Project

Stadhuis van Antwerpen

Publieke gebouwen

Het bekendste huis van 't stad is toe aan een grondige restauratie.