Fierensblokken terug naar originele kleuren

Kaart met het originele kleurenpalet van de Fierensblokken.
Het originele kleurenpalet van de Fierensblokken.
links naast tekst
content

Vandaag, 18 mei 2021, is het 140 jaar geleden dat Gustave Fierens geboren werd. De architect is onder andere bekend van de iconische Fierensblokken in de Sint-Andrieswijk. En net nu blijkt uit een historisch kleurenonderzoek dat de elementen van de Fierensblokken oorspronkelijk een ander kleurenpalet hadden. We brengen deze originele kleuren terug tijdens de renovatie: oker, zandgrijs, zwart, mosgroen, zilver en bruin.

De Fierensblokken zoals we die vandaag kennen zijn dus niet helemaal de Fierensblokken zoals ze door Fierens gebouwd werden in 1938. Het originele kleurenpalet was anders. Zo waren de raamkozijnen niet wit, maar okerkleurig aan de straatkanten en zandgrijs aan de binnenhoven. De metalen poorten en hekjes waren niet bordeauxrood zoals vandaag, maar zwart. De entreedeuren en deurkozijnen van de trappenhuizen aan de Nationalestraat en Kronenburgstraat waren mosgroen, terwijl die aan de Willem Lepelstraat en Van Craesbeeckstraat een zilverkleur hadden. De stalen puien in de trappenhuizen waren dan weer bruinkleurig. 

Ruwbouwwerken bijna afgerond

De ruwbouwwerken aan de Fierensblokken zijn bijna klaar. Binnenkort volgt het plaatsen van alle technieken en het buitenschrijnwerk. De originele kleuren gaan in die fase al langzaamaan terug tevoorschijn komen. Als alles goed gaat, worden de appartementen in de loop van 2022 afgewerkt. De woningen worden daarna verhuurd.

Gerelateerd

Toekomstbeeld Fierensblokken
Nieuws

Start hoofdrenovatie Fierensblokken

Vanaf 2 juni begint de opbouw van de nieuwe appartementen in de Fierensblokken aan de Nationalestraat en de Van Craesbeeckstraat. Door het uitbreken van de coronacrisis kon die niet, zoals oorspronkelijk gepland, starten op 23 maart.   

Het hoekgebouw van de Fierensblokken aan de Nationalestraat.
Project

Fierensblokken

Wonen

De Fierensblokken in de Sint-Andrieswijk worden gerenoveerd en omgevormd tot 122 betaalbare wooneenheden en 8 commerciƫle ruimtes.