Start hoofdrenovatie Fierensblokken

Een nieuwe fase in de renovatie van de Fierensblokken breekt aan. Vanaf 2 juni start de opbouw van de nieuwe appartementen in de twee gebouwen aan de Nationalestraat en de Van Craesbeeckstraat. De hoofdrenovatiewerken werden gegund aan TM ACH Bouw – Vanhout. Door het uitbreken van de coronacrisis kon die niet, zoals oorspronkelijk gepland, starten op 23 maart.   

We verbouwen 195 verouderde kleine appartementen van bouwjaar 1939 tot 122 afgewerkte huurwoningen met collectieve voorzieningen zoals een binnenplein met bomen, een fietsenstalling, gastenverblijven, polyvalente ruimtes en een wasruimte. Het gelijkvloers krijgt commerciële invullingen zoals winkels, restaurants of cafés.

Het district Antwerpen legt ondertussen ook de Kronenburgstraat en de Kasteelpleinstraat opnieuw aan. Beide werven stemmen zo goed mogelijk op elkaar af. Wanneer nodig worden omleidingen voorzien.

Bouw én onderhoud

Bij de gunning van deze renovatiewerken werd er ineens ook rekening gehouden met het toekomstige onderhoud van de gebouwen. De bouwfirma die de renovatie uitvoert, staat ook in voor het verdere onderhoud. Daarmee bouwen we een extra garantie in op een kwaliteitsvolle renovatie en een servicegarantie met één enkel aanspreekpunt. Bovendien sensibiliseert dit de aannemer tot onderhoudsarm bouwen.

Extra groen

Dankzij een subsidie van de Vlaamse overheid krijgt het project nog extra vergroening. Het nieuwe ontwerp voorzag al dat 75% van de dakoppervlakte wordt ingevuld met groen. Maar de sedumdaken (minimaal  groendak met mossen) worden dankzij de subsidie plaatselijk uitgebreid tot natuurdaken met intensievere plantenaanleg. Ook op de terrassen en sommige gevels wordt extra aanplanting voorzien. De groenontwikkeling op deze site levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het netwerk van groene stapstenen in de Sint-Andrieswijk. Iets waar Antwerpen actief op inzet in functie van een klimaatrobuuste stad.

Hedendaagse kwaliteit met charme van weleer

Na 80 jaar waren de Fierensblokken helemaal afgeleefd en voldeden ze niet meer aan hedendaagse bouwnormen. Toch voorzag architect Gustave Fierens ze ook van veel troeven en charmevolle elementen die ook vandaag waardevol blijven. De renovatie brengt de bouwblokken naar hedendaagse normen, maar met aandacht voor die originele elementen. Fierens voorzag de appartementen van veel licht door de grote raampartijen. Dit blijft zo en de nieuwe hoogrendementsbeglazing komt opnieuw in houten kozijnen. De gele baksteen wordt overal terug eenvormig opgevoegd in originele stijl. Het nieuwe hoekpand krijgt geglazuurde bakstenen die passen bij de originele Fierensblokken. De vloeropbouw en afwerking wordt overal vervangen en akoestisch geïsoleerd, maar elke inkomhal krijgt opnieuw gekleurde cementtegels in motief naar het origineel. De terrazzo-trappenhallen blijven behouden. De oude liftkokers in gewapend glas voldoen niet meer, maar zijn bijzonder handig voor het wegbergen van brandhaspels en sfeervol uitlichten van de trappenhallen. De bronzen brievenbussen, huisnummers en deurbellen blijven voor de originele uitstraling zorgen.

Timing

De aannemer start de hoofdrenovatie op 2 juni 2020. De voorlopige oplevering is gepland voor eind 2022.

De werken aan de Fierensblokken startten eind 2018 met de sanering van 6000 ton vervuilde grond door OVAM. In de 19de eeuw was er op die plek een gasfabriek gevestigd. Afgelopen jaar voerde AG VESPA ontmantelingswerken van oude afwerkingslagen en installaties uit in de Fierensblokken. Waardevolle architecturale kenmerken bleven daarbij behouden. Ook het hoekpand tussen de blokken, dat geen deel uitmaakte van het geheel, werd afgebroken. En de zoektocht naar een aannemer voor de hoofdrenovatie werd opgestart. Die onderhandelingen zijn nu afgerond en de aannemer werd aangesteld.

Na oplevering verhuurt AG VESPA de appartementen. Met de Fierensblokken lanceren we een woonvorm die zich tussen de sociale huurmarkt en de privémarkt nestelt. Wie een te hoog loon heeft om in aanmerking te komen voor een sociale woning, maar het moeilijk heeft op de privémarkt, kan hier terecht. Ideaal voor bijvoorbeeld jonge starters of eenoudergezinnen.

Meer informatie

Heeft u vragen over de werken, contacteer ons via agvespa@antwerpen.be of telefonisch op het nummer 03 259 28 10.

Gerelateerd

Het hoekgebouw van de Fierensblokken aan de Nationalestraat.
Project

Fierensblokken

Wonen

De Fierensblokken in de Sint-Andrieswijk worden gerenoveerd en omgevormd tot 122 betaalbare wooneenheden en 8 commerciële ruimtes.