Driewerf Hoera! Denk mee na over het ontwerp van de Scheldekaaien tussen Zuiderterras en Noorderterras

Van vrijdag 3 tot en met zondag 12 mei vindt Driewerf Hoera! plaats, een reeks participatiemomenten over het ontwerp van het centrale deel van de Scheldekaaien, van Zuiderterras tot Noorderterras. Iedereen is welkom om mee na te denken over de toekomst van dat stukje Scheldekaaien. Driewerf Hoera! speelt zich af op de kaaien rond het Zuiderterras, op het Sint-Annaveer en op de kaaien rond het Noorderterras.

! Belangrijke aanvulling programma (10/05)

Op zondag 12 mei vindt in Antwerpen de ‘Mars tegen (seksueel) geweld/steun voor slachtoffers van geweld’ plaats. De mars komt rond 15.30 uur aan op het Steenplein waar een kort bezinningsmoment wordt georganiseerd. Daarom vinden we het gepast om de derde publieke werf en het geplande afsluitende debat van de publieke werven (tussen 15 en 16 uur) niet door te laten gaan. Het ontwerpteam zal op zondag 12 mei tussen 13 en 15 uur wel ter plaatse zijn voor een gesprek. De ideeën en verhalen die tijdens de publieke werven zijn verzameld, zullen op een later moment worden teruggekoppeld.

Programma Driewerf Hoera!

Driewerf Hoera! bestaat uit drie ‘publieke werven’ die over een totale periode van tien dagen elk op een andere moment toegankelijk zijn voor het publiek. Het ontwerpteam gaat steeds op een andere manier in gesprek met de deelnemers van de publieke werven. Op de laatste dag presenteert het ontwerpteam de ideeën tijdens een slotdebat. Hieronder of op de website van Antwerpen Morgen lees je meer over het programma.

Illustratie centraal deel Scheldekaaien
Illustratie centraal deel Scheldekaaien © Palmbout Urban Landscapes
links naast tekst
content
  • Publieke werf 1: tekenen op waterkeringhoogte

Zuiderterras, onder hangar 21, aan paviljoen cruiseterminal, Ernest Van Dijckkaai

vrijdag 3 mei tot en met maandag 6 mei, elke dag van 13 tot 17 uur

In de zuidelijke werf onderzoekt het ontwerpteam hoe de Scheldekaaien de ruimte kunnen bieden aan het Antwerpen van de toekomst. Welke initiatieven in de stad zouden hier een plek moeten krijgen, permanent, of bij wijze van experiment? Hoe ziet de stadswerf van de toekomst eruit? Deelnemers kunnen hun ideeën laten visualiseren door de aanwezige tekenaars.

  • Publieke werf 2: voortvarend heen en weer op het veer

op het Sint-Annaveer

zondag 5 mei tot en met woensdag 8 mei, elke dag van 13 tot 17 uur

Op het Sint-Annaveer gaat het ontwerpteam in op vraagstukken rondom mobiliteit en de relatie tussen de Scheldekaaien en de stad. Welke bewegingen zijn er? Welke kunnen we ons collectief inbeelden of verbeelden? Welke routes leggen we af?

  • Publieke werf 3: van wie is de publieke ruimte?

Noorderterras, wandelpad naast hangars Jordaenskaai, naast Het Steen

donderdag 9 mei tot en met zondag 12 mei, elke dag van 13 tot 17 uur

De noordelijke werf richt zich op het maritieme verleden en het ontstaan van Antwerpen aan de Schelde. Hoe kan dat verleden vertaald worden naar een toekomst waarin cruiseschepen aanmeren en toeristen de stad binnenkomen? Welke entrée biedt het noordelijke stuk van de kaaien en hoe presenteert de stad zich aan de bezoekers?

  • Afsluitmoment: debat over de publieke ruimte

Noorderterras, wandelpad naast hangars Jordaenskaai, naast Het Steen

zondag 12 mei van 15 tot 16 uur

Op deze laatste dag presenteert het ontwerpteam de ideeën, verhalen en stellingen die ze hebben opgehaald. Tijdens een publiek debat wegen ze de voors en tegens tegen elkaar af.

Gerelateerd

Het ponton aan het Steenplein en het Sint-Annaveer in de achtergrond
Project

Schipperskwartier en Centrum

Publieke ruimte, Gebiedsontwikkeling

Schipperskwartier en Centrum maakt deel uit van de Scheldekaaien en wordt in een nieuw kleedje gestoken.