Districtshuis Wilrijk in de stellingen

Dankzij de meerjarige subsidieovereenkomst tussen Vlaanderen en Antwerpen kunnen de nodige
restauratiewerken aan de historische districtshuizen van Antwerpen uitgevoerd worden.

Bij het districtshuis van Wilrijk staat de restauratie van het buitenschrijnwerk en de plaatsing van isolerend monumentglas in de ramen op het programma.

Wat gebeurt er?

Het buitenschrijnwerk van de voorgevel aan de Bist, inclusief de ramen van de trouwzaal, komen eerst aan de beurt. In een tweede fase volgt de restauratie van alle overige ramen en deuren in de gevels aan de Doornstraat.

De restauratie van het buitenschrijnwerk gebeurt ter plaatse. Er wordt ook nieuw isolerend gelaagd monumentenglas ‘Vitruvio -Classic’ voorzien. 

  • Eerst verwijdert en voert de aannemer het bestaande glas zorgvuldig af. 
  • Alle te restaureren delen van het houten raam worden naar bestaand model en met overeenstemmend materiaal vernieuwd.
  • De vernieuwing van de raamverdelingen gebeurt naar oorspronkelijk historisch model. Het glas wordt op maat gesneden en aansluitend geplaatst.
  • Zowel het nieuwe als het te behouden houten schrijnwerk krijgt een grondverflaag en twee eindlagen.

Timing

In oktober 2020 zijn de werken gestart. Het einde is voorzien in het voorjaar van 2021. Het districtshuis blijft toegankelijk gedurende de ganse werfperiode. 

Het buitenschrijnwerk van het voormalig gemeentehuis van Wilrijk wordt onder handen genomen.

Voormalig gemeentehuis

Voor het nieuwe gemeentehuis van Wilrijk ontwierp architect Eugène Gife in 1870 een statig gebouw in neorenaissancestijl dat begin 1873 in gebruik werd genomen.
Bij de oprichting van het gemeentehuis hoorde ook de verfraaiing van het plein de Bist.

In 1920 en 1936 werd telkens een vleugel aan het gebouw toegevoegd. De laatste uitbreidingen dateren van 1962 en 1971. In 1983 fusioneerde Wilrijk met Antwerpen en werd het gemeentehuis een districtshuis. Vandaag is het historische gebouw nog net zo prominent aanwezig op het plein als in het verleden.

Gerelateerd

Districtshuis Antwerpen © stad Antwerpen
Project

Districtshuizen

Publieke gebouwen

Dankzij de meerjarige subsidie overeenkomst tussen Vlaanderen en Antwerpen kunnen de restauratiewerken aan de historische districtshuizen officieel van start gaan.