“De voorgevel van de kerk werd in 2014-2015 al onder handen genomen en in 2016-2017 ondergingen de daken en de zijgevels een metamorfose. In deze laatste etappe werden de gevels en de glasramen van het koor gerestaureerd." vertelt Architecte Eva Stoppie.

Geduldig werk in een atelier
Glasrestaurateur Monica: “De toestand van de glas-in-loodramen was in zo’n slechte staat dat ze moesten worden verwijderd en naar onze werkplaats vervoerd. Enkel noodherstellingen kunnen ter plaatste gebeuren, maar een totaalrestauratie zoals deze, gebeurt beter in een atelier.”
In 2014 werden deze glasramen enorm beschadigd door een hagelstorm. Er werden toen enkele hoogstnoodzakelijke herstellingen uitgevoerd om de waterdichtheid te garanderen en heel wat scherven verzameld en bijgehouden. Daarmee gingen we aan de slag. Want we wilden de authentieke glasramen echt in ere herstellen met zo weinig mogelijk nieuwe stukken glas.”

We vulden het loodnet verder op met mastiek. Loodprofielen zijn H-profielen waarin het glas niet helemaal vast zit. Door deze op te vullen met mastiek of stopverf (een mengsel van krijt en lijnolie) zorgen we ervoor dat het glas niet rammelt in het loodprofiel én het maakt de glasramen waterdicht.
Ten slotte hebben we alles opnieuw gedocumenteerd. We houden bij wat de schade was, wat de vervuilingstoestand, welke herstellingen we uitvoerden en wat we toevoegden. En dat doen we zowel op een loodschema als met foto’s van voor én na de restauratie. Op de glasramen zelf duiden we met heel kleine monogrammen aan waar er nieuwe stukjes toegevoegd werden.”

Helemaal in ere hersteld
Architecte Eva: “Net zoals Monica vertelt over de manier van werken bij de restauratie van de glasramen is deze hele gevel-en dakrenovatie altijd uitgegaan van de idee om zoveel mogelijk van het bestaande materiaal te behouden en in ere te herstellen. De gevelrestauratie is nu helemaal afgerond en de stellingen mogen, na al die jaren, weer weg”, besluit Eva.

Gerelateerd
