Het koor van de Protestantse Kerk de Brabantse Olijfberg (1615) in Antwerpen wordt gerestaureerd. En dat is een huzarenstuk waarbij architecte Eva Stoppie van MAAT_WERK Architecten maximaal streeft naar het behoud van het oorspronkelijke materiaal. "Enkel zwaar beschadigde stenen worden vervangen, de rest proberen we te hergebruiken. Indien nodig worden deze bijgezaagd of er worden protheses geplaatst."
De kers op de taart van een jarenlange restauratie
De voorgevel van de kerk werd in 2014-2015 al onder handen genomen en in 2016-2017 ondergingen de daken en de zijgevels een metamorfose. In deze laatste fase worden de gevels en de glas-in-loodramen van het koor gerestaureerd. En dat gebeurt anders dan bij een klassieke restauratie. "We proberen zo weinig mogelijk nieuwe materialen te gebruiken", vertelt architecte Eva Stoppie. "De Balegemse steen waaruit deze kerk werd opgetrokken, is heel schaars en duur geworden. Bovendien is deze kerk net zo prachtig omdat ze niet nieuw is."
Ondertussen gaan de diensten gaan gewoon door
Tijdens de restauratie kunnen de diensten gewoon blijven doorgaan. De raamopeningen van het koor werden minutieus dicht gemaakt om het kerkinterieur te beschermen tegen neerslag en stof, nu de glas-in-loodramen tijdelijk werden verwijderd voor restauratie. Tussen het koor en het schip van de kerk werd een scheidingswand geplaatst om de rest van de ruimte stofvrij te houden. "De banken hebben rugleuningen die omkeerbaar zijn. Tijdens de werken keert het publiek zich dus gewoon om naar de achterkant van de kerk. Daar voorzagen we een tijdelijk altaar zodat de vieringen gewoon kunnen blijven doorgaan," besluit Eva.
De restauratiewerken aan het koor en de glas-in-loodramen startten in september 2019 en het einde wordt voorzien midden 2020.