fbpx Bouw basisschool en sporthal op Nieuw Zuid van start | AG VESPA
Toekomstbeeld  school Nieuw Zuid © Compagnie O

Bouw basisschool en sporthal op Nieuw Zuid van start

Bouw basisschool en sporthal op Nieuw Zuid van start

De nieuwe, duurzame en groene stadsbuurt Nieuw Zuid krijgt op termijn 2000 nieuwe woningen. Daar horen ook winkels, kantoren en openbare voorzieningen bij. Een schoolgebouw om de kinderen in deze nieuwe buurt vlot toegang tot onderwijs te geven, mag dus niet ontbreken. Delen van het nieuwe gebouw kunnen na de schooluren door de buurt- en sportverenigingen gebruikt worden. De werken startten in het najaar van 2019. Het einde van de werken voorzien we tegen eind 2020.

Flexibel ontwerp

Compagnie-O architecten liet zich voor de ruimteopdeling van dit nieuwe schoolgebouw inspireren door het concept van Rosan Bosch. Daarbij stimuleren de infrastructuur en de omgeving de kinderen om op verschillende manieren bij te leren. De inrichting bestaat dus niet uit het klassieke klas-gang-principe, maar uit flexibele ruimtes waarmee leerkrachten kunnen inspelen op de verschillende thema’s.

In het gebouw zullen twee verschillende basisscholen huizen. Een grote gezamenlijke inkom doet dienst als centraal ontmoetingspunt. Het vier verdiepingen hoge atrium vormt de circulatie-draaischijf van het volledige gebouw. De twee scholen staan verder naast elkaar gestapeld op de benedenverdieping met gemeenschappelijke functies. Aan de zuidzijde zijn er speelpleinen op verschillende niveaus; van een grote overdekte speelplaats op niveau drie tot rustigere en groene speeltuinen op het gelijkvloers.

Op de bovenste verdieping komt er een grote sporthal die in twee afzonderlijke delen kan opgedeeld worden. Daarnaast is er nog een polyvalente ruimte voor activiteiten als yoga, tai chi, vergaderingen, enzovoort.

Op het derde niveau is er een kleinere sporthal die voornamelijk door de scholen gebruikt zal worden, maar na de schooluren ook door Sporting A zal opengesteld worden. Hier staan spiegels voor bijvoorbeeld danssport.   

Winst voor onderwijs en buurt

Twee onderwijsnetten onder een dak brengt heel wat kansen met zich mee. Zo biedt dit mogelijkheden om een multifunctionele accommodatie te realiseren zoals de de refters en de sporthal. Er zijn ook heel wat kansen om inhoudelijk samen te werken en gezamenlijk initiatieven op te starten.

Ook na schooltijd haalt de buurt meerwaarde uit dit gebouw. Zo zorgt Sporting A ervoor dat buurtbewoners en verenigingen gebruik kunnen maken van de sportinfrastructuur. En ook delen van het gelijkvloers kunnen voor de buurt worden opengesteld.

Design-build

Dit is een design-build project. Daarbij worden het ontwerp en de bouw van het gebouw in één enkel contract aanbesteed. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met private partners. AG VESPA treedt op als bouwheer en als de verhuurder aan de twee inrichtende machten: Stedelijk Onderwijs Antwerpen en GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.

 

Gerelateerd

Toekomstbeeld  school Nieuw Zuid © Compagnie O
Project

Dubbele basisschool en sporthal Nieuw Zuid

Publieke gebouwen

In de wijk Nieuw Zuid realiseren we een dubbele basisschool met sporthal.