Uitbater gezocht voor winkel/Reca in historisch Mercator-Orteliushuis

Vaste huurprijs
88.800 euro/jaar
Over
info-left

We zoeken een huurder voor de uitbating van een winkel en/of reca op het gelijkvloers en de zolderverdieping van het magnifieke 16de-eeuwse Mercator-Orteliushuis.

Kenmerken

Het barokke complex heeft drie verdiepingen en een ommuurde tuin. Onderdeel van de huidige tehuurstelling is:

 • Gelijkvloers: hier vind je diverse ruimtes van in totaal circa 549 m². Enkele van die ruimtes zijn vergund als loutere handelsruimte, andere ruimtes zijn vergund als reca-functie (restaurant/café). In het midden van het gelijkvloers bevindt zich een imposante typisch 16de-eeuwse binnenkoer, dat als commercieel terras kan gebruikt worden.
 • Zolderverdieping: is circa 169 m² groot en bestaat uit twee zolderruimtes die vergund zijn als reca-functie (restaurant/café) en door de huurder als keuken en/of bijkeuken kunnen worden ingericht. Niet als restaurantruimte. De huurder mag hier eventueel ook nog een reca-lift plaatsen. Het kleine houten dakterras op de zolderverdieping kan niet als reca-terras worden gebruikt. Dit kleine terras kan uiteraard wel door (het personeel van) de huurder zelf worden gebruikt.
 • De overige zolderruimtes op de tweede verdieping zijn niet inbegrepen in de uitbating en enkel toegankelijk voor AG Vespa in het kader van (technische) inspectie.
 • Het Mercator-Orteliushuis heeft tot slot een fraaie ommuurde tuin van circa 326 m², die de monumentale barokke gevel van het gebouw omvat. De tuin kan uitsluitend als tuin gebruikt worden, de omgevingsvergunning voorziet hier geen horecafunctie met terras. 

Hoewel de reca/detailhandel-ruimtes apart worden aangeboden van de kantoren op de eerste verdieping, staat het de kandidaat vrij om een bod uit te brengen voor het gehele gebouw.

Voorwaarden

De overeenkomst zal afgesloten worden onder de volgende belangrijkste voorwaarden.

 • vaste huurprijs: 88.800 euro per jaar (exclusief btw)
 • handelshuurovereenkomst: 9 jaar
 • mogelijkheid om het pand onder te verhuren
 • waarborg: helft van de jaarlijkse vergoeding.
 • huurder staat in voor het huurdersonderhoud
 • inrichtingswerken zijn ten laste van de huurder, en moeten uitgevoerd worden conform de bepalingen van de technische fiche in bijlage
 • de kandidaat-huurder moet in zijn projectvoorstel een (gedeeltelijke) bestemming als museum of cultuurcentrum integreren. Die voorwaarde kan ook als nevenfunctie vervuld worden. 
   

Gezien de verhuur aan vaste prijs, dienen de kandidaat-huurders geen formeel biedingsdossier in te dienen. Wel dient de kandidaat algemeen zijn projectvoorstel toe te lichten.
 

Bezichtigingen

Het Mercator-Orteliushuis is elke weekdag te bezichtigen na afspraak.  


Kijkmoment

Naast de mogelijkheid tot individuele bezoeken, organiseren we vrijblijvend ook een kijkmoment op dinsdag 16 juli 2024 van 14 uur tot 15.30 uur, waarbij een algemene toelichting wordt gegeven over het gebouw, de mogelijkheden en medewerkers van AG Vespa ter plaatse uw vragen kunnen beantwoorden. Inschrijven voor dit infomoment is verplicht en kan door een e-mail te sturen naar onderstaande contactpersonen tegen uiterlijk vrijdag 12 juli 2024.

Contactpersoon

Greet Schoofs
0486 77 03 00
greet.schoofs@antwerpen.be

An-Astrid De Ferm
0473 57 00 68
an-astrid.deferm@antwerpen.be 

 

Kloosterstraat 15-17
2000 Antwerpen

info-right

Gerelateerd

Het Mercator-Orteliushuis in de Kloosterstraat na renovatie
Te koop / Te Huur

Kantoorruimte in historisch Mercator-Orteliushuis

Kantoren

We verhuren kantoorruimtes op de eerste verdieping van het magnifieke 16de-eeuwse Mercator-Orteliushuis.

Het Mercator-Orteliushuis in de Kloosterstraat na renovatie
Project

Kloosterstraat 15

Commercieel vastgoed

Het Mercator-Orteliushuis wordt herbestemd tot een polyvalent en flexibel gebouw met ruimte voor een horecagelegenheid, een handelsruimte en kantoorfunctie.