Uitbater gezocht voor historisch Mercator-Orteliushuis

Vaste huurprijs
129.000 euro/jaar
Over
info-left

We zoeken een huurder voor de uitbating van het magnifieke 16de-eeuwse Mercator-Orteliushuis. Het imposante gebouw biedt een waaier aan mogelijkheden qua invulling. Door de grote oppervlakte en indeling is een polyvalente en flexibele inrichting mogelijk, gaande van winkels en kantoren tot een café of restaurant. Als kandidaat-huurder moet je ook een (gedeeltelijke) bestemming als museum of cultuurcentrum integreren.

Kenmerken

Het barokke complex heeft drie verdiepingen en een ommuurde tuin.

 • Op het gelijkvloers vind je diverse ruimtes van in totaal circa 549 m². Enkele van die ruimtes zijn vergund als loutere handelsruimte, andere ruimtes zijn vergund als reca-functie (restaurant/café). In het midden van het gelijkvloers bevindt zich een imposante typisch 16de-eeuwse binnenkoer.
 • Op de eerste verdieping zijn er drie ruimtes van in totaal circa 471 m², die onderling gekoppeld kunnen worden en vergund zijn als kantoor.
 • De tweede verdieping is circa 169 m² groot en bestaat uit twee zolderruimtes die vergund zijn als reca-functie (restaurant/café) en door de huurder als keuken en/of bijkeuken kunnen worden ingericht. De huurder mag hier eventueel ook nog een reca-lift plaatsen. Belangrijk om weten is dat de overige zolderruimtes op de tweede verdieping niet begrepen zijn in de uitbating en enkel toegankelijk zijn voor AG Vespa in het kader van (technische) inspectie.
 • Het Mercator-Orteliushuis heeft tot slot een fraaie ommuurde tuin van circa 326 m², die de monumentale barokke gevel van het gebouw omvat. De tuin kan uitsluitend als tuin gebruikt worden, de omgevingsvergunning voorziet geen horecafunctie met terras.

Voorwaarden

De overeenkomst zal afgesloten worden onder de volgende belangrijkste voorwaarden.

 • We bieden het Mercator-Orteliushuis aan middels een huurovereenkomst voor een periode van 9 jaar. Het type huur zal afhankelijk zijn van de uiteindelijke bestemming (handelshuur of gemene huur). Woninghuur wordt uitdrukkelijk uitgesloten.
 • Het is mogelijk het pand onder te verhuren onder de voorwaarden die partijen zullen overeenkomen en overeenkomstig het door de huurder ingediende projectvoorstel.
 • De vaste huurprijs bedraagt 129.000 euro per jaar (exclusief btw).
 • De huurder zal een waarborg stellen ten belope van de helft van de jaarlijkse vergoeding.
 • De kandidaat-huurder moet in zijn projectvoorstel een (gedeeltelijke) bestemming als museum of cultuurcentrum integreren. Die voorwaarde kan ook als nevenfunctie vervuld worden. Het staat de kandidaat-huurder vrij te bepalen hoe hij de museale of cultuurfunctie wil invullen.
 • De huurder staat in voor het huurdersonderhoud.
 • De inrichtingswerken zijn ten laste van de huurder, en moeten uitgevoerd worden conform de bepalingen van de technische fiche in bijlage.

Biedingsdossier

Het biedingsdossier moet verplicht een aantal onderdelen bevatten om regelmatig te worden bevonden en in aanmerking te komen voor beoordeling, zoals een financieel voorstel en projectvoorstel.

Alle regelmatig ingediende dossiers worden beoordeeld op:

 • Projectvoorstel (45%)
 • Financiële draagkracht (35%)
 • Deskundigheid en relevante ervaring (20%)

Aanvang

De aanvangsdatum van de overeenkomst zal in onderling overleg bepaald worden en is ten vroegste 1 januari 2024.

Bezichtiging en informatie

Het Mercator-Orteliushuis is telkens op dinsdag, woensdag en vrijdag van 9.30 tot 15 uur te bezichtigen na afspraak.

Contactpersoon

Greet Schoofs
0486 77 03 00
greet.schoofs@antwerpen.be

 

 

Kloosterstraat 15-17
2000 Antwerpen

info-right

Gerelateerd

Het Mercator-Orteliushuis in de Kloosterstraat na renovatie
Project

Kloosterstraat 15

Commercieel vastgoed

Het Mercator-Orteliushuis wordt herbestemd tot een polyvalent en flexibel gebouw met ruimte voor een horecagelegenheid, een handelsruimte en kantoorfunctie.

Voorgevel van Muntstraat 2
Project

Muntstraat 2

Commercieel vastgoed

Op een onbebouwd perceel in de wijk Sint-Andries bouwden we een polyvalente nieuwbouw voor horeca.