Touwstraat 39

Over
info left

In de Touwstraat in Antwerpen-Noord bouwen we een 'basiswoning' of 'meegroeiwoning'.

Waarom dit project?

AG Vespa doet al geruime tijd onderzoek naar mogelijkheden om wonen betaalbaarder te maken en onderzoekt daarbij ook alternatieve woonvormen. Het project in de Touwstraat 39 wordt daarom uitgewerkt als een 'basiswoning' of 'meegroeiwoning'.

Veel jonge koppels kiezen voor een renovatieproject omdat dat betaalbaarder is dan nieuwbouw. De werken zijn ook eenvoudiger te faseren én ze worden in hogere mate zelf uitgevoerd dan bij nieuwbouw. Die aspecten willen we toepassen op een nieuwbouwproject.

Dit project past binnen het stedelijk grond- en pandenbeleid. Daarmee pakt AG Vespa leegstaande en verkrotte panden aan en brengt ze als kwaliteitsvolle en duurzame woningen opnieuw op de markt. Op die manier krijgt de opwaardering van een aantal stadswijken een impuls.

Wat gebeurt er?

In eerste instantie wordt een compacte woning gerealiseerd, die volledig afgewerkt wordt. De 'uitbreidingsopties' worden meteen mee uitgedacht en vergund: een dakvolume en/of een achterbouw. Beide opties zorgen ervoor dat de woning kan meegroeien met haar bewoners, volgens de gezinssamenstelling en het budget. Bij het ontwerpen van de 'uitbreidingsopties' is er rekening mee gehouden dat de woning intelligent faseerbaar is: de uitbreidingswerken kunnen in overzichtelijke fases uitgevoerd worden, waardoor de woning permanent bewoonbaar blijft.

Het pand in de Touwstraat is een standaard eengezinswoning met een gevelbreedte van bijna 5 meter. Het ontwerp heeft een zeer duidelijk plan met centrale circulatie waarbij elke verdieping dezelfde indeling krijgt. Door de eenvoud van het plan kunnen we de woning bovendien prefab bouwen.

info right
info-right-fields
Rol AG Vespa
Architect

FELT architecture & design

Subsidies

Stedenfonds

Thema
Projectkost

452.000 euro incl. btw

Adres
Touwstraat 39
2060 Antwerpen
Status
Gerealiseerd

Gerelateerd

Voorgevel Lange Kongostraat 13
Project

Lange Kongostraat 13

Wonen

Een compacte nieuwbouwwoning die kan meegroeien met haar bewoners, qua schaal en afwerkingsniveau.

Voorgevel van het hoekgebouw met vier bouwlagen.
Project

Veldstraat 2

Wonen

Dit hoekpand in Antwerpen-Noord is volledig gerenoveerd tot een eengezinswoning.

Timelapse ruwbouw Touwstraat 39

Een ruwbouwwoning bouwen op minder dan een week? Het kan door de woning in CLT (Cross Laminated Timber) uit te voeren. Zo werd de ruwbouw van deze meegroeiwoning in de Touwstraat in Antwerpen Noord in enkele dagen opgebouwd.

Toekomstbeeld Touwstraat 39 © FELT architecture & design