fbpx AG VESPA | Tentoonstellingsruimte Middelheimmuseum

Tentoonstellingsruimte Middelheimmuseum

Tentoonstellingsruimte Middelheimmuseum

Over
info left

Het collectiepaviljoen van de hand van architect Stéphane Beel is gebouwd in 2000. Het gebouw is gelegen in het Middelheimpark en deed dienst als opslag- en werkruimte en was niet toegankelijk voor het publiek.

In 2019 is het paviljoen omgevormd tot expositieruimte waarin opgeslagen kunstwerken en bruiklenen tentoongesteld kunnen worden.

Waarom dit project?

Voor het optimaal bewaren en tentoonstellen van collectiestukken en tijdelijke bruiklenen, is het belangrijk dat de klimaatcondities goed zijn. Temperatuur en luchtvochtigheid kunnen een invloed hebben op de kunstwerken. Het depot is omgevormd tot een tentoonstellingsruimte zodat de gevoelige werken in een ideale omgeving getoond kunnen worden aan het publiek.

Wat gebeurt er?

Alle aanpassingen aan het gebouw zijn uitgevoerd met respect voor het originele ontwerp van architect Beel.

  • De binnenwanden zijn voorzien van binnenisolatie en de vloer is opgehoogd met vloerisolatie en een nieuwe polybeton vloerafwerking. Het schrijnwerk is volledig vervangen en de dakisolatie is vernieuwd.
  • Er is een ruimere berging en sanitair voorzien in het gebouw. Het sanitair is publiek toegankelijk voor alle bezoekers van het park. In totaal zijn er vier toiletten waarvan een voor mindervaliden.
  • Het bestaande aanzicht van het gebouw is grotendeels ongewijzigd gebleven. Om het gebouw toegankelijker te maken, is een nieuw pad voorzien die het gebouw met de bestaande padenstructuur in het park verbindt.
    Dit pad geeft uit op twee bestaande gevelopeningen en loopt zo dwars door het gebouw verder. De ene gevelopening doet dienst als hoofdtoegang tot het gebouw, bij de andere gevelopening zijn er mobiele platforms voorzien op het pad. Deze kunnen ingezet worden als sokkel voor kunstwerken wanneer een tijdelijke tentoonstelling aangekondigd wordt.
  • In de hal waardoor het pad loopt, bevinden zich aan een zijde de technische zone, lockers en een folderkast. Aan de andere zijde is er een glazen wand die uitgeeft op de tentoonstellingsruimte.
  • De tentoonstellingsruimte bestaat uit een kijkdepot en een projectruimte die in elkaar overvloeien. In het kijkdepot wordt de vaste collectie tentoon gesteld. Diverse collectiestukken zullen zich in een stelling bevinden die geplaatst is aan de glazen scheidingswand. De projectruimte zal vooral ingezet worden voor tijdelijke tentoonstellingen. Daar kan de klimatisatie aangepast worden aan de strengere eisen van bepaalde kunstwerken.

Middelheimlaan, 2020 Antwerpen

info right
info-right-fields
Rol AG VESPA

Bouwheer

Ontwerper

RADAR architecten

Aannemer

Verstraete Vanhecke nv

Projectkost

1.600.000 euro incl. btw

Adres
Middelheimlaan, 2020 Antwerpen
Status
Gerealiseerd