Sint-Bernardsesteenweg 471

Over
info left

Waarom dit project?

De realisatie van deze veelzijdige woning kadert binnen het stedelijke grond- en pandenbeleid, waarbij leegstaande en verkrotte panden worden aangepakt met opmerkelijke woonarchitectuur. Daarnaast bouwt de stad met AG Vespa aan een aanbod alternatieve woonvormen om zo in te spelen op de snelle bevolkingsgroei, de verzilvering, de veranderende gezinssamenstellingen en de nood aan betaalbare en kwalitatieve woningen. 

Wat gebeurt er?

Deze halfopen woning in Hoboken maakt deel uit van een reeks rijwoningen langs de Sint-Bernardsesteenweg die qua inplanting en architectuur gelijkaardig zijn. Het pand verkeerde in slechte staat. Na afbraak is voor dit perceel een woning met zorgfunctie ontworpen. Om de contouren van de reeks rijwoningen te vervolledigen en af te sluiten, gaf de architect een X-vorm aan het dak van het nieuwe pand. Door de vorm van het bestaande zadeldak langs voor- en achterzijde op te tillen, werd de nuttige ruimte op de tweede verdieping aanzienlijk vergroot. Op dat niveau bevindt zich dan ook de leefruimte en de keuken van de woning, voorzien van een dakterras.

Ontwerp

De halfopen bebouwing van 236 m² sluit mooi aan bij de typische tuinwijkarchitectuur van de jaren 20 van de naburige woningen. Op de gevels zijn steenstrips in speelse patronen geplaatst en de aparte dakvorm zorgt voor een ruimtelijk verrassende bovenverdieping. Het woongedeelte op de benedenverdieping heeft één slaapkamer. Daarboven bevindt zich een duplex woongedeelte met twee slaapkamers, een dakterras en balkons aan de voor- en achterzijde van de woning. Een bureauruimte kan omgevormd worden tot derde slaapkamer. De bovenwoning heeft via een buitentrap ook toegang tot de gedeelde tuin van 88 m² met fietsenberging.

De inkomhal van beide wooneenheden is gemeenschappelijk, waardoor men vlak bij elkaar woont, maar toch elk apart. Het geheel is ontworpen als lage-energiewoning en verbruikt dus minder energie. Zo besparen de bewoners op verwarmingskosten.

De woning werd verkocht in 2021.

info right
info-right-fields
Rol AG Vespa
Architect

BUROBILL

Aannemer

Dillen Bouwteam

Subsidies

Stedenfonds

Thema
Projectkost

500.000 euro

Adres
Sint-Bernardsesteenweg 471
2660 Hoboken
Status
Gerealiseerd