Paleisstraat 122-126

Over
info left

Het gebouw in de Paleisstraat 122-126 werd begin 20ste eeuw als brandweerkazerne opgetrokken door twee belangrijke bouwmeesters: J. Van Asperen en E. Van Averbeke. Het is één van de belangrijkste realisaties van de stad Antwerpen in de overgang van art nouveau naar art deco en is beschermd als monument.

Waarom dit project?

Verschillende generaties brandweerlieden hebben de afgelopen 100 jaar vanuit deze kazerne geopereerd. Inmiddels is het gebouw voor zijn functie sterk verouderd en voldoet het niet meer aan de hedendaagse eisen inzake comfort. Brandweer Zuid krijgt daarom een nieuw gebouw aan de Kielsevest. Het nieuwe gebouw heeft een betere strategische ligging en zal aan de eisen van een moderne brandweerkazerne voldoen. De bouw van die nieuwe kazerne start vermoedelijk in de eerste helft van 2022.

Ondertussen bereiden we de restauratie, herwaardering en herbestemming van het monument in de Paleisstraat voor. Dit behoort tot het commercieel patrimonium van AG Vespa. 

Wat gebeurt er?

Centraal staat het herstellen van de oorspronkelijke grandeur en uitstraling van het gebouw. Zo kan het pand opnieuw een kwalitatieve invulling krijgen.

aNNo Architecten heeft de wedstrijd voor de restauratie en herbestemming van de kazerne gewonnen. Er wordt een flexibel en aanpasbaar ontwerp gevraagd dat ruimte biedt voor woningen, kantoren en horeca en dat de kazerne als geheel bewaart.

Naast een kwalitatieve restauratie en de vraag naar sterke architectuur worden er hoge eisen gesteld aan duurzaamheid, toegankelijkheid, brandveiligheid, gebruikscomfort en financiële haalbaarheid.

info right
info-right-fields
Rol AG Vespa
Architect

aNNo Architecten

Subsidies

Onderzoekspremie Agentschap Onroerend Erfgoed

Adres
Paleisstraat 122-126 en Bestormingstraat 9-11
2018 Antwerpen
Status
In realisatie

Gerelateerd

Straatbeeld ontwerp brandweervoorpost Zuid
Project

​​​​​​​Brandweerkazerne Zuid

Commercieel vastgoed, Publieke gebouwen

We bouwen een nieuw kazerne voor brandweer Zuid. Met ook kantoren voor verhuur, een ondergrondse parking en een commerciële ruimte.