Nieuwbouw volkstuintjes Park Groot Schijn

Over
info left

Elke dag brengen tientallen verenigingen in Park Groot Schijn mensen samen om te sporten, te ontspannen of om de mooie natuur te ontdekken die verscholen ligt achter de stadsdrukte. Om de vele mogelijkheden van dit gebied volledig te benutten wordt de site heringericht tot een open sport- en recreatiepark met een eigen identiteit.

Waarom dit project?

Park Groot Schijn heeft een rijke geschiedenis van volkstuinen. Vroeger lagen de tuintjes verspreid over het volledige gebied van het park. Sinds eind 2013 hebben alle tuinders een nieuwe plaats gevonden in een nieuw gastvrij tuincomplex in het zuiden van het park, beter gekend als Boterlaar. Dit vernieuwde concept heeft kleinere percelen, slimme perceelafbakening en een gemeenschappelijke berging met schuilshelter en composttoilet.

Wat gebeurt er?

Het tuincomplex kreeg een nieuwbouw met 48 individuele bergingen, een collectieve berging, een rolstoeltoegankelijk toilet en overdekte zitruimte.

BIM-award

Op 4 december 2018 heeft het architectenbureau op de BIM-awards 2 prijzen gewonnen met het project van de volkstuinen:

  • Zilver in de categorie overheidsopdrachten
  • BIM award van het jaar: dit is het favoriete project van de jury

Het project van de volkstuinen stak tegen de andere, grotere projecten af door zijn schaal en eenvoud. De jury was dan ook onder de indruk van het feit dat er BIM werd gebruikt in een dergelijk klein project.

Architecturaal concept:    De gebogen dakvorm van het gebouw biedt bescherming tegen regeninslag en geeft een gevoel van geborgenheid. De kruisverbanden die benodigd zijn voor de stabiliteit bij windbelasting, werden uitgevoerd als dragende balken. Er werd gekozen voor een duurzame houten structuur met daarop gebogen stalen golfplaten, gelakt en voorzien van anti-condens-coating aan de onderzijde. Om het materiaal en kleurgebruik minimalistisch te houden, werden de gevels van de gemeenschappelijke berging en het composttoilet afgewerkt met dezelfde stalen golfplaten. De individuele bergingen werden uitgevoerd in draadafsluiting van staalmatten. Het resultaat is een minimalistisch gebouw met een dynamisch karakter, waarbij windverbanden als constructie-elementen werden voorzien.

Wat is BIM?    BIM is een werkmethodiek waarbij in een 3D Bouw Informatie Model integraal wordt samengewerkt door diverse disciplines in de bouwsector. Een BIM-model is een gedeelde kennisbron of bestand met informatie over het gebouw dat dient als een betrouwbare basis voor het nemen van besluiten tijdens de gehele levenscyclus van het gebouw. Dus van het eerste ontwerp, gedurende de bouw, tijdens het beheer tot de sloop van het gebouw.

Wie werkt eraan mee?

Dit project is tot stand gekomen met een Design & Build procedure. Aannemer Kristof Van Dun bvba heeft een offerte ingediend. Deze firma is gespecialiseerd in bio-ecologisch bouwen en meer in het bijzonder in het bouwen van industriële gebouwen in hout. De aannemer heeft vervolgens architectenbureau Cuyvers + Co aangesteld voor de opmaak van het ontwerp en de opvolging van de uitvoering. De opdrachtgever van het project is stad Antwerpen.

info right
info-right-fields
Rol AG Vespa
Architect

Architectenbureau Cuyvers + Co

Aannemer

Kristof Van Dun bvba

Projectkost

222.000 euro incl. btw

Adres
Park Groot Schijn, Boterlaar, 2100 Deurne
Status
Gerealiseerd