BREM 16

Tijdlijn
Oktober 2018
In gebruik

De geselecteerde jongeren verhuizen naar hun nieuwe stek.

September 2018
Oplevering

De voorlopige oplevering van de werken vindt plaats.

mei 2018
Start werken

De werken op het terrein en in het atelier starten op.

oktober 2017
Design & Build

TV Vahout & SKILPOD zijn aangesteld om het project via een Design & Build procedure te realiseren.

Over
info left

Voor CURANT (Cohousing and case management for Unaccompanied young adult Refugees ANTwerp) zijn er 16 modulaire duo-woningen gebouwd in Merksem.

Waarom dit project?

Met dit project kunnen jongeren minstens een jaar cohousen met een nieuwkomer: een erkende vluchteling of subsidiair beschermde jongere tussen 17 en 22 jaar die zonder ouders in België verblijft. Het is de bedoeling om de integratie van de jonge nieuwkomers te verbeteren door het samenleven met een leeftijdsgenoot, een buddy, en intensieve begeleiding.

Het project loopt tot eind oktober 2019 en er nemen minstens 75 jonge nieuwkomers aan deel. 

Wat gebeurt er?

Alle duo-woningen zijn terug te vinden op een locatie. Bij het ontwerp van de duo-woningen ligt de nadruk op de relatie tussen de buddy en de nieuwkomer. Elk duo krijgt zijn eigen stekje, met twee aparte slaapkamers en een deel badkamer en keuken.

De duowoningen zijn gegroepeerd in vier clusters met telkens gemeenschappelijke lokalen zoals een gemeenschapskeuken, project- en filmruimte, wasbar, moestuin en ingerichte buitenruimte.

De woningen zijn eerst in een bouwatelier gemaakt en nadien op het terrein geplaatst. Ze voldoen aan alle normen op het vlak van duurzaamheid en energiezuinigheid. De vloeren, muren en daken van de woningen bestaan uit het basismateriaal CLT (cross laminated timber). Dat zijn kruiselings verlijmde platen van vurenhout. CLT beantwoordt aan de hoogste ecologische, sociale en ethische standaarden. Het houdt de luchtvochtigheid in balans, is energie-efficiënt, sterk en brandveilig. 

Wie werkt eraan mee?

Dit vernieuwende project is mogelijk dankzij middelen van het Urban Innovative Actions (UIA)-fonds, een initiatief van de Europese Commissie. De Europese Commissie koos het project uit 378 voorstellen van verschillende Europese steden. 

info right
info-right-fields
Rol AG Vespa

Bouwheer

Ontwerper

TV Vanhout & SKILPOD

Aannemer

TV Vanhout & SKILPOD

Subsidies

Europese subsidies via Urban Innovative Actions Initiative

Thema

Wonen

Projectkost

1.669.000 euro excl. btw (tuinaanleg inbegrepen)

Adres
Lange Bremstraat 120/124/128/132
Status
Gerealiseerd