Optimalisatie patrimonium in 2019

De opbouw van de stellingen rondom de belforttoren
links naast tekst
content
Onze-Lieve-Vrouwekathedraaltoren

De kathedraal van Antwerpen is de grootste gotische kerk van de Nederlanden. In 1938 werd ze, samen met de toren en bijgebouwen, beschermd als monument. Bovendien behoren de kathedraal en de toren sinds 1999 to het UNESCO Werelderfgoed.

Een volledig nazicht en een restauratie van de buitenschil van de 500 jaar oude toren is nodig om dit waardevol historisch patrimonium goed te kunnen bewaren en onderhouden. Op deze manier kunnen toekomstige generaties er ook van genieten. Vanaf januari 2019 ging de toren daarom in de steigers. De buitenschil wordt gedurende twee jaar onder handen genomen. Eerst is het bovenste deel (vanaf het uurwerk) aan de beurt. Vanaf de winter van 2020 wordt het onderste deel onder handen genomen.

De natuursteen, het voegwerk en de beeldhouwwerken van de toren worden volledig nagezien en gerestaureerd waar nodig. De wijzerplaten worden gedemonteerd en in het atelier volledig nagezien en gerestaureerd. En ook de haan en het kruis worden opnieuw verguld.

Gerestaureerde gewelven Sint-Jacobskerk
Gerenoveerde gewelven Sint-Jacobskerk © Frederik Beyens
rechts van tekst
content
Sint-Jacobskerk

De Sint-Jacobskerk in de Lange Nieuwstraat behoort met haar ongeschonden 17de en 18de-eeuwse barokinterieur en de grafkapel van Rubens tot een van de rijkste kerken van Noord-Europa. Ze heeft niet alleen een religieuze functie, maar is ook kunst- en cultuurhistorisch erfgoed. Met de steun van het agentschap Onroerend Erfgoed Vlaanderen startten we begin 2019 met de volledige restauratie van dit beschermde monument.

Bij de totaalrestauratie wordt zowel het interieur als de buitenschil van de kerk onder handen genomen. De uitvoering verloopt in twee grote fasen. Eerst zijn de westzijde van de kerk en de bijgebouwen aan de beurt. Vanaf 2021 beginnen de werken aan de oostzijde van het gebouw. De werken omvatten: restaureren van daken en gevels, plaatsen van voorzetbeglazing om de glasramen te beschermen en het binnenklimaat te verbeteren, herstelling van orgels en klokken, restauratie van de beelden en het meubilair, schilderwerken, en meer.

De kerk blijft tijdens de volledige werfperiode gedeeltelijk toegankelijk voor kerkgangers en bezoekers. Het werfgedeelte wordt afgeschermd door een stofwand. Na de restauratiewerken in 2027 zal de kerk maximaal opengesteld worden zodat iedereen het barokke interieur en de kunstschatten kan ontdekken.