Zwembad Ieperman opnieuw open na grondige renovatie

In mei 2022 sloot zwembad Ieperman voor een langverwachte en grondige renovatie. Het zwembad werd gebouwd vanaf 1973 en in gebruik genomen in 1975, dus de infrastructuur was verouderd en dringend aan vernieuwing toe. De inkomzone is toegankelijker gemaakt en heeft nu een hedendaags uitzicht. Ook de balie, het sanitair en de personeelsruimtes zijn volledig vernieuwd. Er is nu ook een speciale omkleedruimte voor mensen met een handicap. De zwemkuipen en douches hebben nieuwe tegels. 

Technische vernieuwingen  

Ook de technische installaties werden onder handen genomen. Deze werken zijn minder zichtbaar, maar cruciaal voor het comfort van de zwemmers en het verminderen van het energie- en waterverbruik.  

Zwembad Ieperman is als eerste stedelijke zwembad overgeschakeld van desinfectie met chloor naar zoutelektrolyse. Dit is een proces waarbij op natuurlijke wijze chloride wordt aangemaakt vanuit het zout. Ten slotte zijn ook de kranen, pompen, filters en verwarmingsinstallaties vernieuwd en duurzamer gemaakt.  

douches aan zwembad

Groenere buitenruimte  

Niet alleen de binnen- maar ook de buitenruimte kreeg een nieuw uitzicht. Naast de inkomhal van het zwembad ligt een nieuw terras dat via een schuifraam aansluit op de cafetaria. In de zomer komen er ook nog speelaanleidingen aan de andere kant van de inkom. Die worden specifiek ontwikkeld om de motorische ontwikkeling van kinderen extra te stimuleren.  

De toegangsweg vanaf de Doornstraat tot bij het gebouw is verkeersveiliger gemaakt en deels onthard door het gebruik van waterdoorlatende grastegels. Zodra alles volgroeid is, zal de buitenruimte een groener zicht hebben. 

Zwembad Ieperman is niet de eerste sportinfrastructuur die een make-over krijgt. Ook de inkomhallen van sporthal De Rode Loop, Olympisch zwemcentrum Wezenberg en sportcentrum Plantin Moretus werden recent vernieuwd.  

Alle praktische info over Ieperman is te vinden op www.antwerpen.be/zwembaden

kinderbad van zwembad Ieperman