Word jij onze nieuwe expert vastgoedrekenen? Tinne vertelt je alles over de job.

Ons team vastgoedwaarderingen is aan uitbreiding toe. Teamlid Tinne Vansant vertelt je waarom je sollicitatie al in onze digitale brievenbus had moeten zitten.

Dag Tinne, vertel, wat doet het team vastgoedwaarderingen?

“We verzorgen schattingen en opmetingen voor de projecten die we bij AG Vespa realiseren. Dat kan gaan over een verkoop, een verhuur, een erfpacht en meer. De schattingen doen we hoofdzakelijk zelf. De opmetingen besteden we uit, wat betekent dat je in deze job ook al eens een externe partij aanstuurt. De afgelopen jaren besteden we ook meer schattingsopdrachten uit. Externe schatters zijn voor ons een broodnodige buffer wanneer ons orderboek aan schattingen overloopt. Waarderingen van de panden in ons eigen beheer, ons patrimonium, proberen we zoveel mogelijk zelf uit te voeren. Voor haalbaarheidsstudies over bijvoorbeeld een restauratie, herbestemming of verhuur van één van onze panden willen we zo weinig mogelijk afhankelijk zijn van externe partijen. Dat geeft onze directie de mogelijkheid om kort op de bal te spelen en bijvoorbeeld snel bijkomende expertise op te vragen of naar een alternatieve aanpak te informeren. Uit ervaring weten we ook goed wat onze directie nodig heeft om in een dossier knopen te kunnen doorhakken.”

Leuke job?

“Ik zou hier niet sinds 2006 werken, mocht dat niet het geval zijn (lacht). Ik zit in een fijn team met een goede people manager. In ons team van vier -binnenkort vijf- hebben we elk onze eigen portie ervaring en expertise. We vullen elkaar heel goed aan. We delen ook al onze resultaten en helpen elkaar bij zaken waar we vast lopen. En ik vind de materie waarmee ik dagelijks mag omgaan heel interessant: van monumentale parels tot energiezuinige nieuwbouwprojecten. En plaatsbezoeken doe ik met de (elektrische) bedrijfsfiets.”

De kloostervleugel van het Runcvoorthof in Merksem voor de start van de werken
De kloostervleugel van het Runcvoorthof in Merksem wordt na renovatie in erfpacht gegeven aan een organisatie die volwassenen met beperking en zorggezin huisvest.
links naast tekst
content

En wat maakt het juist zo boeiend?

“De afwisseling. Dat verwacht je misschien niet zo snel in een job waarin excelberekeningen belangrijk zijn. Maar ik word al heel vroeg in nieuwe projecten binnen de stad Antwerpen betrokken, zoals recent nog de herontwikkeling van de Arenawijk.”

“De berekeningen die we voor die projecten doen zijn ook heel divers. Dat kan gaan om het becijferen van scenario’s voor de erfpacht van een kloostervleugel van een kasteel in Merksem, maar net zo goed om de haalbaarheidsstudie voor bijvoorbeeld de bouw van een politiekantoor met huurappartementen op de Turnhoutsebaan. Daardoor komen we ook met de verschillende afdelingen in ons bedrijf in contact: stadsprojecten, bouwprojecten, vastgoed,…enzovoort."

Gerenoveerde voorgevel van het appartementsgebouw met onderaan het wijkkantoor Zegel.
Politiekantoor en huurappartementen aan de Turnhoutsebaan in Borgerhout. Ook metrohalte Zegel werd in het project geïntegreerd.
rechts van tekst
content

Jij houdt de projecten rendabel?

“Ja en neen. Het mooie aan onze projecten, is net dat ze ook iedere keer vanuit maatschappelijk oogpunt bekeken worden. Het klinkt misschien in strijd met mijn functie, maar ik vind het net goed dat niet alleen cijfers bepalend zijn in een dossier. We volgen als bedrijf niet altijd de optie die puur financieel het meest interessant is. Ik tracht de directie een beeld te geven over wat de kost van de maatschappelijke keuzes zijn. Vaak spelen andere zaken een rol zoals open ruimte of betaalbaar wonen. Dat maakt me best fier op onze realisaties.”

Hoe ziet je werkdag eruit?

“Ik begin mijn dag met mails te checken en mijn dagindeling te overlopen. Ik probeer ongeveer de helft van mijn tijd te blokkeren om geconcentreerd vastgoedberekeningen te maken. De andere helft van mijn tijd gaat naar overleg met bijvoorbeeld een dossierbeheerder vastgoed of een projectleider bouwprojecten. Zij rekenen letterlijk en figuurlijk op ons om hun plannen goed in te kunnen schatten (lacht). Ook de opvolging van externe schattingsopdrachten staat geregeld op het programma. Wekelijks krijgen we ook een debriefing over de beslissingen die ons directieteam nam en houden we als team overleg om onze projecten te overlopen, prioriteiten te bepalen en elkaar te helpen waar nodig."

Wat verwacht je van het nieuwe teamlid?

"Het moet een rekenknobbel zijn met interesse in vastgoed uiteraard, maar je hoeft nog niet meteen in alles een expert te zijn. Je hebt een prachtig team om op terug te vallen en om je aan te vullen. Ik hoop een sparringpartner te vinden die me enerzijds scherp houdt en anderzijds ook mijn back-up wil zijn wanneer nodig. Ook altijd fijn als die persoon een eigen specialiteit heeft. Zo hoop ik niet enkel zaken aan te leren, maar ook zelf nog bij te leren."

Nog een laatste tip voor wie nog twijfelt?

"Zeker solliciteren. Je legt mee de basis voor tal van belangrijke projecten die de stad en de samenleving vormgeven. En je komt terecht bij een stabiele werkgever die de balans tussen privéleven en werk net zo belangrijk vindt als een goed loon."

Interesse? Solliciteren kan tot en met 21 maart 2021. Bekijk hier de vacature Expert vastgoedrekenen.