Uitgebreide expo over Antwerpse stadsontwikkeling in stadhuis

De stad Antwerpen kent een bijzonder rijke traditie aan stadsontwikkeling. Dat verhaal is nog helemaal niet af. Waar komt de stad vandaan en waar groeit ze naartoe? Hoe gaan de stad van vandaag en die van morgen om met uitdagingen als leefbaarheid, klimaat, grote infrastructuurprojecten…? De vernieuwde expo ‘Antwerpen Morgen’ in het stadhuis, vormgegeven en ingevuld door atelier stadsbouwmeester, geeft antwoorden op deze en vele andere vragen. Ze opent op zaterdag 3 december en is elke dag gratis te bezoeken tussen 9 en 18 uur.

De expo Antwerpen Morgen had sinds 2018 een plek in het paviljoen aan het MAS, maar verhuist nu naar het hart van Antwerpen: het gelijkvloers van het stadhuis.

De tentoonstelling visualiseert de historische groei van de stad. Bijzondere aandacht gaat naar de stadsplanning van de jaren 70 tot nu, met een uitgebreide focus op de vele woonprojecten, publieke gebouwen, parken en pleinen die de jongste jaren gerealiseerd zijn. Tegelijkertijd laat deze expo bezoekers kennis maken met de stadsontwikkelingsprojecten die de komende jaren het uitzicht van Antwerpen zullen veranderen. Plannen, maquettes en video’s maken de toekomst van de stad tastbaar.

De absolute blikvanger van Antwerpen Morgen is de grote digitale tafel. Hier kunnen meerdere bezoekers tegelijkertijd meer dan 100 afgewerkte stadsontwikkelingsprojecten verkennen, zowel gerealiseerde als toekomstige. Een uitgebreid historisch luik biedt een zicht op de evolutie van de stad.

Maquette, foto's en video's die gebruikt worden in de expo.

Bijzondere aandacht gaat naar actuele stadsontwikkelingsprojecten:

  • Stad aan het water: met als voorbeelden de transformatie van het Eilandje, het masterplan voor de vernieuwde Scheldekaaien en de nieuwe kaaivlakte aan het Loodswezen.
  • De Grote Verbinding: hier ligt de focus op hoe de stad eruit zal zien na de realisatie van de 7 Ringparken en een Scheldebrug, en op de plannen voor het intrigerende stadsontwikkelingsproject Ringstad.
  • Het ruimtelijk onderzoek Labo XX, dat de mogelijkheden en kansen voor ontwikkelingen in de 20ste-eeuwse gebieden buiten de Ring in beeld brengt.

Tijdelijke verdiepende expo

Bovenop Antwerpen Morgen kunnen bezoekers ook de tijdelijke tentoonstelling ‘Renovatie stadhuis, van Schoon Verdiep tot Verlicht Verdiep’ ontdekken. Daarin komen de bewogen geschiedenis, de bouwsporen, het nieuwe ontwerp en de recente totaalrestauratie van het iconische gebouw waarin de expo zich bevindt aan bod.

Praktisch

‘Antwerpen Morgen’ en ‘Renovatie Stadhuis, van Schoon Verdiep tot Verlicht Verdiep’ zijn dagelijks gratis te bezoeken, van 9 tot 18 uur. Ze bevinden zich op het gelijkvloers van het Stadhuis en zijn toegankelijk langs de Grote Markt en de Suikerrui. Toegang is gratis.