Tramloods aan Draakplaats: tijdelijke concessionaris gezocht

We zoeken een concessionaris die de tramloods aan de Draakplaats in Zurenborg een tijdelijke invulling geeft. Dat in afwachting van de realisatie van het Spoorpark ernaast. De biedingen lopen tot eind maart.De tramloods (circa 3.600 m²) met aanpalend kantoorgebouw (circa 200 m²), gelegen aan de Draakplaats in de bruisende wijk Zurenborg, is een uniek pand met een rijke geschiedenis. Het werd gebouwd in 1890 en is opgenomen in de inventaris bouwkundig erfgoed.

De loods heeft potentieel om in de toekomst een dynamische, verbindende ontmoetingsplaats te zijn, niet alleen voor de huidige wijk, maar ook in functie van het nog te realiseren naastgelegen Spoorpark. In afwachting van dat park wil AG Vespa nu alvast een tijdelijke invulling geven aan de tramloods. Op die manier wil de stad nu al nieuw leven blazen in dit uitzonderlijke gebouw, en op een laagdrempelige manier ruimte bieden voor initiatieven en ondernemers uit de buurt.

Tramloods
Tramloods aan Draakplaats (Zurenborg) © LUCID
links naast tekst
content
Spoorpark

De tramloods paalt aan één van de toegangen van het toekomstige Spoorpark, dat in de toekomst zal zorgen voor verbinding tussen de wijk Zurenborg en het district Borgerhout. Dat park zal zich uitstrekken over de zone tussen de Draakplaats en het Luitenant Naeyaertplein, op en parallel aan de verhoogde spoorweg. De tweede en laatste fase van het voorontwerp werd recentelijk goedgekeurd. Het definitieve ontwerp voor het gehele Spoorpark zal vermoedelijk in het voorjaar van 2024 klaar zijn. De start van de werken hangt af van de lopende onderhandelingen over de gronden met Infrabel.

Kantoorgebouw
Kantoorgebouwen © LUCID
rechts van tekst
content
Netwerkmoment voor kandidaten

We organiseren op donderdag 25 januari een vrijblijvend netwerkmoment voor geïnteresseerde kandidaten. Tijdens dit moment kunnen zij elkaar ontmoeten en eventueel nadien samenwerken om een gezamenlijk voorstel in te dienen. Ook kunnen ze er – indien gewenst - een presentatie geven over hun projectvoorstel. Geïnteresseerde kandidaten zijn die dag tussen 16 en 19u doorlopend welkom in het kantoorgebouw aan Draakplaats 6.

Inschrijven is verplicht en kan door een mail te sturen naar greet.schoofs@antwerpen.be en an-astrid.deferm@antwerpen.be voor 19 januari.

Biedingen onder gesloten omslag

De tramloods wordt in concessie gegeven voor een periode van 6 jaar tegen een vaste jaarlijkse basisvergoeding van 41.400 euro.

Geïnteresseerden kunnen onder gesloten omslag een bod met uitgewerkt projectvoorstel uitbrengen. Dat wordt beoordeeld op basis van het projectvoorstel, de financiële draagkracht en de relevante ervaring. De biedingen sluiten af op 29 maart 2024 om 11 uur.

Meer informatie over de oproep en de voorwaarden vind je hier.

Gerelateerd

De tramloods aan de Draakplaats
Nieuws

Aankoop tramloods Draakplaats voor ontwikkeling Spoorpark

We kochten de tramloods aan de Draakplaats 6. Die aankoop kadert in de ontwikkeling van het Spoorpark, het toekomstige park op en parallel aan de verhoogde spoorweg tussen de Draakplaats en het Luitenant Naeyaertplein, waarvoor het ontwerp- en participatieproces momenteel loopt.