Start werken Mercator-Orteliushuis

We restaureren en renoveren het Mercator-Orteliushuis aan de Kloosterstraat 15. Het gebouw wordt herbestemd tot een polyvalent en flexibel gebouw met mogelijkheid voor winkels, kantoren en een cafĂ© of restaurant. De werken aan het pand en bijhorende tuin starten op 14 april 2021. Nadien worden de ruimtes te huur aangeboden.

Het Mercator-Orteliushuis is een van de best bewaarde historische stadsvilla's van Antwerpen. Het barokke complex werd gebouwd in de 16de eeuw en uitgebreid in de 17de eeuw. Het hoort thuis in hetzelfde rijtje als het Rubenshuis, het Rockoxhuis en het Museum Plantin-Moretus. Het pand werd vernoemd naar de cartografen Gerard Mercator en Abraham Ortelius, al hebben zij er nooit zelf gewoond.

Tot eind 2010 huisvestte het gebouw de archeologische dienst van de stad Antwerpen. Nadien werd het verhuurd aan de uitgeverij Het Bronzen Huis. Al in 1946 werd het beschermd als monument, maar vandaag is het toe aan een restauratie.

Vlaamse subsidie

Origin Architecture & Engineering heeft het restauratiedossier opgemaakt. Voor de restauratie en herbestemming maakt de Vlaamse overheid een subsidiebudget vrij van 700.000 euro.

Gerelateerd

Het Mercator-Orteliushuis in de Kloosterstraat na renovatie
Project

Kloosterstraat 15

Commercieel vastgoed

Het Mercator-Orteliushuis wordt herbestemd tot een polyvalent en flexibel gebouw met ruimte voor een horecagelegenheid, een handelsruimte en kantoorfunctie.