Start werken Generale Staf in 't Groen Kwartier

Op maandag 5 december start de renovatie en restauratie van de Generale Staf. Dat monumentale gebouw staat in ’t Groen Kwartier aan het Paradeplein, tegenover de kapel. De Generale Staf krijgt een nieuwe invulling en wordt deels woning, deels kantoor, deels hotel.
't Groen Kwartier is het vroegere Militaire Hospitaal in Antwerpen, dat de afgelopen jaren stilaan is omgevormd tot een groen en verkeersluw woongebied.

Een nieuwe invulling door 3 eigenaars

De Generale Staf heeft 3 eigenaars die het gebouw elk een eigen, nieuwe invulling geven:

  • NV Stafkwartier, projectontwikkelaar Matexi, en Vanhaerents Development (de ontwikkelaars van ’t Groen Kwartier) zijn eigenaar van kop oost. Dat deel van de Generale Staf wordt een woning, die begin 2017 in verkoop gaat.
  • AG VESPA, het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten Antwerpen, is eigenaar van de middenbeuk. Dat wordt het kantoor van AG VESPA.
  • NV Kloosterkwartier is eigenaar van kop west. Daar komen 10 kamers van het hotel dat gerealiseerd wordt in het nabijgelegen Klooster.

Alles wat kan behouden blijven, blijft behouden. Wat vervangen moet worden, wordt vervangen naar origineel model en in de originele materialen. Eerst start de gevelreiniging en wordt het dak en het schrijnwerk vervangen.

De buitenschil en de ruwbouw worden door de 3 eigenaars samen aangepakt. 360 architecten is architect, Artes is aannemer. AG VESPA werkt het interieur af naar een ontwerp van B-bis architecten. De werken zullen vermoedelijk een jaar duren. AG VESPA kijkt ernaar uit om een moderne, aantrekkelijke werkomgeving te creëren in een historisch gebouw.

Infomoment buurtbewoners

Op 17 november vond een infomoment voor een 70-tal buurtbewoners plaats om de plannen en werken toe te lichten. De aannemer zal er alles aan doen om de werf zo vlot mogelijk te laten verlopen en om ervoor te zorgen dat de buurtbewoners zo weinig mogelijk hinder ondervinden.

Op de projectfiche van de Generale Staf vind je meer informatie en foto’s.