fbpx Start afbraak hoekpand tussen Fierensblokken | AG VESPA
Fierensblokken met hoekgebouw © Bart Gosselin

Start afbraak hoekpand tussen Fierensblokken

Start afbraak hoekpand tussen Fierensblokken

In mei start de aannemer met de afbraak van het hoekpand tussen de bekende Fierensblokken in de Antwerpse Sint-Andrieswijk. Het gebouw op de hoek van de Nationalestraat en de Kronenburgstraat vormt geen onderdeel van de Fierensblokken en heeft een andere bouwstijl. In het najaar start op die locatie de bouw van een nieuw pand waarvan het ontwerp beter aansluit bij de iconische gebouwen.

De afbraak van het hoekpand tussen de Fierensblokken duurt vermoedelijk 20 werkdagen en start midden mei. Enkele parkeervakken worden tijdelijk ingericht als werfzone. Doorgaand verkeer blijft in alle richtingen mogelijk. Het tramverkeer wordt niet gehinderd. Naast de afbraakwerken voert de aannemer ook verdere ontmantelingswerken uit in de Fierensblokken zelf, zoals het strippen van niet-waardevolle afwerkingslagen en het verwijderen van oude installaties in het gebouw. Daarbij blijven alle waardevolle architecturale kenmerken behouden. Er zal bijvoorbeeld geen afvoer van puin gebeuren langs de typische terrazzo-trappenhallen.

Commerciële ruimtes linken Nationalestraat en Volkstraat

De nieuwbouw die het hoekpand zal vervangen, krijgt een eigen identiteit maar vindt qua proporties, kleur en detaillering aansluiting bij de twee naastliggende vleugels en de architectuur van de Fierensblokken. Het gelijkvloers krijgt opnieuw een commerciële invulling, daarboven komen appartementen.

De ruimte voor een handelszaak in het nieuwe hoekpand blijft behouden. Samen met de renovatie van het commerciële gelijkvloers van het Fierensblok op de hoek van de Nationalestraat en de Kronenburgstraat vormt dat een troef voor de winkelas Nationalestraat-Volkstraat. De commerciële ruimtes krijgen na renovatie zowel aan de straatzijde als aan de zijde van het private binnenplein grote vitrines. Zo ontstaat er contact aan beide kanten.

Timing

Op de site van de Fierensblokken was er vroeger een gasfabriek. De afgelopen maanden voerde OVAM daarom grondsaneringswerken uit. Die zijn klaar. Tot eind juni is de aannemer, die door AG VESPA is aangesteld, aan de slag om het hoekpand af te breken en verdere ontmantelingswerken in de Fierensblokken uit te voeren. Die ontmantelingswerken zijn minder zichtbaar, maar lopen volop. Zo kan de aannemer die de renovatie verzorgt, meteen aan de opbouw starten. Na de zomer wordt die hoofdrenovatie uitbesteed. De gebouwen zullen in de loop van 2022 klaar zijn voor bewoning.

 

Gerelateerd

Het hoekgebouw van de Fierensblokken - wedstrijdontwerp © Happel Cornelisse Verhoeven Architecten en Molenaar & Co architecten
Project

Fierensblokken

Wonen

De Fierensblokken in de Sint-Andrieswijk worden gerenoveerd en omgevormd tot 122 betaalbare wooneenheden en 8 commerciële ruimtes.