fbpx Stad Antwerpen zoekt tijdelijke invulling voor voormalig vredegerecht in Berchem | AG VESPA
Grotesteenweg 13 in Berchem © AG VESPA

Stad Antwerpen zoekt tijdelijke invulling voor voormalig vredegerecht in Berchem

Stad Antwerpen zoekt tijdelijke invulling voor voormalig vredegerecht in Berchem

De stad lanceert vandaag een officiële oproep voor de tijdelijke invulling van het voormalige Vredegerecht aan de Grotesteenweg 13 in Berchem. In afwachting van een definitieve herbestemming voor het gebouw wordt een tijdelijke invulling gezocht voor minimaal één jaar. Geïnteresseerde kandidaten kunnen een voorstel indienen tot 23 augustus.

Van hotel tot vredegerecht

Het pand aan de Grotesteenweg in Berchem kent een rijke geschiedenis. In 1898 werd het gebouw op vraag van jeneverstoker Jules Meeûs  opgetrokken naar een ontwerp van architecten Jean Baptiste en Emile Vereecken. De structuur bestond uit twee volgens spiegelbeeld gekoppelde hotels met een inkomportaal langs de zijgevel. De latere eigenaar liet bijkomend muurschilderingen aanbrengen in het interieur met taferelen uit de geschiedenis van Berchem.

Het linkerpand werd in 1926 gesloopt voor de bouw van een handelspand en een appartementsgebouw met bioscoop. Het overblijvende hotel werd in 1930 aangekocht door de gemeente Berchem, die er haar gemeentelijke administratie in onderbracht. Van 1950 tot 2016 was hier het vredegerecht van het achtste kanton van Antwerpen gevestigd.

Tijdelijke invulling

Om het gebouw een waardige tijdelijke invulling te geven in afwachting van een definitieve herbestemming, zoekt de stad nu een uitbater. Voor de invulling zijn diverse functies mogelijk: bijvoorbeeld horeca, kantoorruimte, handel of recreatie,.... Louter als woning mag het pand niet gebruikt worden.

Het gebouw heeft een bruto vloeroppervlakte van 1090 m² ter beschikking en een breed uitgestrekte tuin van 1027 m² met terras. De termijn voor de invulling is minimaal één jaar, tegen een maandelijkse minimumvergoeding van  1.250 euro excl. btw.

Alle informatie over de oproep kan hier nalezen