Rubenskapel in Sint-Jacobskerk geselecteerd voor Erfgoed Challenge

De Erfgoed Challenge wil kunstschatten omringen met de allerbeste zorgen. Dit initiatief zal jaarlijks via een publiekscampagne en een stemming een aantal parels van het Belgische erfgoed in de schijnwerpers plaatsen, met het oog op een duurzame conservatie. Van 2021 tot en met 2030 wordt jaarlijks de restauratie gefinancierd van een erfgoedschat die hoogdringend hulp nodig heeft. In Antwerpen is het interieur van de Rubenskapel in de Sint-Jacobskerk geselecteerd.

Ook jouw stem telt

Van 20 oktober tot en met 21 november kan iedereen online op een van de erfgoedprojecten stemmen via www.kikirpa.be, klik hier voor de rechtstreekse link. Per regio (Brussel, Wallonië en Vlaanderen) gaat telkens één van de twee projecten door. Vervolgens duidt een commissie van het KIK de hoofdwinnaar aan.

De stemmers van het winnende erfgoedobject maken kans op een eeuwig geldend toegangsticket voor hun favoriete erfgoed. Er wordt één stemmer uitgeloot, die een uniek 100 jaar geldend ticket krijgt, dat kan doorgegeven worden aan kinderen en kleinkinderen. Zo wil het KIK mensen aansporen om iets te doen voor erfgoed zodat de volgende generaties er ook van kunnen genieten.

vooraanzicht Rubenskapel in de kooromgang

Naast het interieur van de Rubenskapel in de Antwerpse Sint-Jacobskerk zijn voor deze eerste editie de balletkostuums van Ensor (MuZEE, Oostende), de gipsotheek van Constantin Meunier (KMSKB, Brussel), de Merovingische sarcofaag van Chrodoara (Kapittelkerk Saint-Georges-et-Sainte-Ode, Amay), de kerkschat van de kathedraal van Doornik en de art nouveau-woningen van Brussel geselecteerd.

Meer informatie over de Erfgoed Challenge is te vinden op www.kikirpa.be/nl/erfgoed-challenge.  

Gerelateerd

Muurschildering Sint-Jacobskerk
Nieuws

Prachtige muurschilderingen vrijgelegd in de Sint-Jacobskerk

erfgoed , restauratie

Deze fotoreportage geeft een blik achter de schermen op de werf.

Middenbeuk van de kerk met centrale altaar voor de restauratiewerken
Project

Sint-Jacobskerk

Publieke gebouwen

De Sint-Jacobskerk in de Lange Nieuwstraat is momenteel aan restauratie toe. Begin 2019 zijn we gestart met de volledige restauratie van dit beschermde monument.