Restauratie Sint-Andrieskerk gaat in november van start

De Sint-Andrieskerk in het centrum van Antwerpen wordt vanaf november twee jaar lang gerestaureerd aan haar buitenzijde en glasramen. Ze blijft daarbij steeds toegankelijk.

De kerk behoort met haar laatgotische bouwstijl en laatbarokke toren en interieur tot de monumentale kerken van Antwerpen, met een erg grote erfgoedwaarde. Het gebouw was aan restauratie toe. Afgelopen juni kende de Vlaamse overheid daarvoor een erfgoedpremie van 2.361.800 euro toe. Dankzij deze premie kunnen de werken, onder leiding van Steenmeijer architecten, begin november van start gaan. Gedurende de twee jaar durende werken blijft het gebouw toegankelijk voor de parochianen en bezoekers.

Aan de buitenzijde krijgen alle daken en gevels van de Sint-Andrieskerk een grondige opknapbeurt. Ook worden alle glas-in-loodramen tijdelijk weggenomen. Ze krijgen een grondige reiniging en worden van beschermbeglazing voorzien. De glasramen zijn daarna niet langer blootgesteld aan weer en wind én de extra beglazing zorgt voor een verbetering van het binnenklimaat van de kerk.

De gevel, toren en een glasraam van de Sint-Andrieskerk

Kunstenaar Kolchoz zorgt voor een bonte illustratie op de werfomheining. Hierbij staan de kleurrijke Sint-Andrieswijk en de kerk met haar rijke geschiedenis centraal. De tekeningen zijn verzamelingen van figuren en objecten die voorkomen in verhalen over de wijk en haar geliefde kerk zoals Ortelius, Vincent van Gogh en Koning Leopold I.

Infomoment

Op donderdag 20 oktober vindt een infomoment voor de buurtbewoners plaats in zaal 'Why Waai' naast de kerk. Geïnteresseerden kunnen er tussen 18 en 20 uur doorlopend vragen stellen over de werf en de restauratiewerken.

Bij de uitvoering van de werken zet de aannemer het gebouw gefaseerd in de steigers. Bij de opbouw zal de Augustijnenstraat ter hoogte van huisnummer 31 en 35 tijdelijk afgesloten zijn. In de Sint-Andriesstraat, Waaistraat en Augustijnenstraat voorziet de aannemer enkele werfzones.

Laatgotiek en barok

De Sint-Andrieskerk bevindt zich in het hartje van de modewijk en is één van de grootste kerken van Antwerpen. Gesticht door Augustijnermonniken werd ze in 1529 ingewijd als parochiekerk met Sint-Andries als patroonheilige. De bouwstijl is laatgotisch, met uitzondering van de bovenbouw en toren, die typische kenmerken van de laatbarok vertonen.

Binnen voert de barok de boventoon, dankzij de barokke altaren en enkele prachtige kunstwerken uit de 17de eeuw. Uitschieters zijn het monument voor de Schotse koningin Mary Stuart, het zeventiende-eeuwse hoogaltaar uit de verdwenen abdijkerk van Hemiksem, en de theatrale preekstoel. In wat Rubens’ eerste parochiekerk was, prijkt ook een werk van zijn leermeester Otto van Veen.

De kerk heeft een bewogen geschiedenis: ze leed veel schade tijdens de Beeldenstorm en de Franse Revolutie. Haar laatste grondige buitenrestauratie dateert van tussen 1970 en 1975.