fbpx Openruimtebeker voor vrijwaren van 65 ha landbouw- en natuurgrond in Antwerpse zuidrand | AG VESPA
OCMW krijgt openruimtebeker voor vrijwaren van 65 hectare grond in Hove

Openruimtebeker voor vrijwaren van 65 ha landbouw- en natuurgrond in Antwerpse zuidrand

Openruimtebeker voor vrijwaren van 65 ha landbouw- en natuurgrond in Antwerpse zuidrand

Begin september ontvingen we de openruimtebeker van de Vlaamse vereniging voor Ruimte en Planning voor het vrijwaren van 65 ha landbouw- en natuurgronden in de Antwerpse Zuidrand. Deze voormalige OCMW-percelen in Hove werden verkocht aan Kempens Landschap en bleven dankzij een sterke en gedeelde visie op open ruimte zo in publieke handen.

Percelen in Hove
links naast tekst
content

De tweemaandelijkse openruimtebeker wordt sinds 2017 uitgereikt aan een persoon of organisatie die het heeft opgenomen voor de schaarse open ruimte in Vlaanderen en Brussel. De kandidaten worden geselecteerd op basis van een recente, publieke uitspraak in de (sociale) media of een recent gerealiseerd project. 

Door de 65 hectare te verkopen aan Kempens Landschap bleef natuurgebied gewoon natuurgebied en landbouwgrond gewoon landbouwgrond. Dit alles gebeurde in intens overleg met lokale besturen, burgers, natuur- en landbouwverenigingen. 

 

Belang van kwalitatieve openruimte

Met de uitreiking van de beker wil een consortium van partners dat begaan is met de open ruimte in Vlaanderen aandacht vragen voor het belang en de noodzaak van kwalitatieve open ruimte: de VRP, de Vlaamse Landmaatschappij, het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, het Team Vlaams Bouwmeester, de Erasmushogeschool Brussel, de Hogeschool Gent, de Universiteit Antwerpen, de Universiteit Gent, de Universiteit Hasselt, de KU Leuven en de Vrije Universiteit Brussel