Museum Mayer van den Bergh breidt uit

In 2021 verhuisde het districtshuis van district Antwerpen naar een nieuwe locatie in het Harmoniepark. Het verlaten gebouw in de Lange Gasthuisstraat krijgt nu een nieuwe bestemming. Het wordt onderdeel van het aanpalende Museum Mayer van den Bergh, een logische keuze aangezien het vroegere stadspaleis de voormalige woonst van de familie Mayer van den Bergh was. Voor dit ambitieuze restauratie- en renovatieproject slaan de Raad van Regenten van het museum en de stad Antwerpen de handen in elkaar. Happel Cornelisse Verhoeven Architecten BV staat in voor het ontwerp en werkt hiervoor samen met Julian Harrap architects. Dit Britse architectenbureau maakt deel uit van het team dat in Antwerpen ook de Bourlaschouwburg onder handen neemt.

Toekomstbeeld binnengebied van het museum
links naast tekst
content

Restaureren naar 1904

Henriëtte Mayer van den Bergh, de moeder van Fritz Mayer van den Bergh, liet het privémuseum in 1901 bouwen. Fritz was een bevlogen kunstkenner die op nauwelijks tien jaar tijd een adembenemende collectie vol topstukken bij elkaar verzamelde. Na zijn plotse overlijden realiseerde moeder Henriëtte de onvervulde wens van haar zoon: de bouw van een eigen museum rond de indrukwekkende verzameling van haar zoon. Stad Antwerpen en een Raad van Regenten beheren sinds 1951 samen gebouw en collectie.

Het historische museum opnieuw samenvoegen met het voormalige woonhuis van de familie Mayer van den Bergh is een logische stap. Happel Cornelisse Verhoeven Architecten kozen ervoor om het oorspronkelijke museum terug te restaureren naar de situatie van 1904 en het aanpalende gebouwensemble te herstellen tot stadspaleis. Het unieke erfgoedverhaal van Fritz en Henriëtte komt zo nog beter tot zijn recht, terwijl het museum extra ruimte krijgt om meer bezoekers in alle comfort te laten genieten van een bijzonder diverse kunstcollectie. De restauratie en uitbreiding geven ook de collectie zelf meer ademruimte. Met meer dan 60 topstukken op de Vlaamse topstukkenlijst heeft Museum Mayer van den Bergh een uitzonderlijk kwalitatieve kunstcollectie in huis die in de beste omstandigheden moet worden beheerd, bewaard en gepresenteerd.

Vooronderzoeken

Momenteel worden er verschillende vooronderzoeken opgestart. Deze vooronderzoeken richten zich op de bouwkundige staat en erfgoeddelen van het museum en hoekhuis, en zijn nodig bij de verdere uitwerking van het ontwerp. Op basis van de resultaten kunnen de architecten een juiste inschatting maken van de noodzakelijke werkzaamheden betreffende bouwfysica, stabiliteit, installaties en akoestiek. Het definitieve voorontwerp zal klaar zijn in het voorjaar van 2023. Een startdatum voor de bouwwerken is nog niet gekend.

Over Museum Mayer van den Bergh

Het Museum Mayer van den Bergh dompelt de bezoeker onder in een intieme, huiselijke sfeer en herbergt een unieke verzameling kunst uit binnen- en buitenland. Fritz Mayer van den Bergh bracht talrijke topwerken uit de middeleeuwen en de renaissance bijeen, vaak stukken die in zijn tijd nog weinig bestudeerd of gewaardeerd waren. De collectie is verrassend divers en omvat schilderijen in allerlei genres, prenten en tekeningen, retabels, monumentaal beeldhouwwerk, wandtapijten, ... Behalve 3100 kunstwerken telt de collectie 2500 munten en penningen. Fritz had een speciale belangstelling voor Pieter Bruegel de Oude en was de ontdekker van de ‘Dulle Griet’. Ook het werk ‘Twaalf Spreuken’ van de oude meester is te zien in het museum. Henriëtte opende in 1904 het museum en in 1906 installeerde zij een Raad van Regenten om de nalatenschap van Fritz te beheren. Sinds 1951 beheert stad Antwerpen mee deze museale parel.

De gebouwen op de site zijn het resultaat van voortdurende aanpassingen door steeds ​wisselende en vermogende eigenaren. In 1862 betrekt familie Mayer van den Bergh ​het hotel aan de Lange Gasthuisstraat 21 en verbouwt dit stadspaleis met centraal binnenhof ingrijpend. Na het overlijden van zoon Fritz laat moeder Henriëtte een deel van hun woonhuis afbreken voor de bouw van het museum. Museum en woonhuis functioneren dan een aantal jaren samen rondom het binnenhof. In 1964 komt het woonhuis in handen van een nieuwe eigenaar (NV Spaarkrediet) en wordt het omgebouwd tot bankgebouw. Nadien doet het pand meerdere jaren dienst als districtshuis voor het district Antwerpen.

Gerelateerd

Gevel museum Vleeshuis
Nieuws

Museum Vleeshuis klaar voor de toekomst met voorontwerp restauratiedossier

In 2021 keurde de stad het beheersplan voor het Vleeshuis goed, nu volgt het voorontwerp voor de restauratie van dit beschermde monument. Het ontwerp verbindt het rijke verleden van het Vleeshuis met de toekomst.