De Sint-Jan-Evangelistkerk, ook bekend als de Peperbus, is een grote neoromaanse kerk die zich bevindt tussen de Sint-Mattheusstraat en de Sint-Marcusstraat in Borgerhout. De kerk is beschermd als monument en sinds 2018 niet meer in gebruik als parochiekerk. Ze is nu eigendom van stad Antwerpen.
We lanceren een marktverkenning over de ideeën rond de herbestemmingsmogelijkheden van de kerk volgens twee scenario’s:
- Scenario 1: invulling van de kerk en restauratie van de bestaande schuine daken zonder groene dakconstructie
- Scenario 2: invulling van de kerk in combinatie met een nieuwe groene dakconstructie en bijhorende dakinvulling
De stad zoekt op die manier kandidaten die het gebouw willen herbestemmen en wil meer inzichten krijgen over de gebruiksmogelijkheden voor de kerk. Dat betekent concreet:
- de haalbaarheid toetsen van een groene invulling van het historische dak;
- kennis verwerven over de markt, de bedrijven, hun werking en expertise, markttrends, nieuwe ontwikkelingen …;
- vaststellen wat mogelijke randvoorwaarden of hinderpalen zouden zijn om dit project te realiseren.
Tijdens de marktverkenning wil AG Vespa met heel uiteenlopende partijen van gedachten wisselen: handelaars, bouwpartners, ontwerpers, exploitanten … In principe komt iedereen in aanmerking die een relevante opinie heeft over het project.
De marktverkenning is vrijblijvend, informeel en niet-bindend. Het is een moment waarop de overheid en de markt relevante informatie en kennis met elkaar delen. Door in deze fase een marktverkenning te organiseren, wil stad Antwerpen een beter geïnformeerde beslissing kunnen nemen.
Haalbaarheidsstudie vergroening dak
Uit een recente studie blijkt dat de Sint-Jan-Evangelistkerk geschikt is voor duurzame installaties zonder negatieve impact op het monument. De transformatie van de hoofddaken naar een platdakconstructie moet gelijktijdig met de huidige restauratie worden uitgevoerd. Het is opportuun om nu al bouwkundige en technische ingrepen voor te bereiden voor toekomstige duurzame installaties. Een platdakconstructie kan de bruikbare dakoppervlakte met circa 1000 m² vergroten en wordt bij voorkeur groen ingevuld. Dat wordt als variant opgenomen in de marktverkenning. De groene dakinvulling kan dienen als katalysator voor een duurzame herbestemming en heropleving van de site.
Lopende restauratiewerken
In april 2024 zijn we gestart met de restauratie van de kerk. De kerk wordt zowel aan de buitenzijde als aan het interieur gerestaureerd en zal zo gebruiksklaar gemaakt worden voor een nieuwe invulling. De restauratie omvat gevel- en dakwerken, werken aan het buitenschrijnwerk, reiniging en herstel van de binnenwanden, gewelven en vloerafwerkingen en werken aan de technieken. De restauratiewerken zullen volgens de huidige planning eind 2026 voltooid worden.
Vragenlijst
Deelnemen aan de marktverkenning kan tot uiterlijk maandag 16 september 2024 om 12 uur door een vragenlijst in te vullen. In die vragenlijst wordt gevraagd om, rekening houdend met het geschetste kader, een voorstel tot toekomstige bestemming in hoofdlijnen uit te werken en in te dienen. Alle details over de marktverkenning vind je onder Oproepen.