Dit doet een beheerder onderhoud bij AG Vespa

Onze afdeling onderhoud zoekt nieuwe beheerders. Maar wat doet zo’n beheerder onderhoud? Collega’s Najim en Carry vertellen je over hun job. Najim startte in mei 2022 bij AG Vespa, Carry werkt hier al 13 jaar.

Luchtbeeld van het mastergebouw voor politie met een bouwkraan op de voorgrond.
We verzorgen het onderhoud voor het hypermoderne mastergebouw van politie.
rechts van tekst
content

Wat doet een beheerder onderhoud?

Carry
: “Mijn team verzorgt het patrimonium van politie en brandweer. Inclusief het nieuwe hypermoderne mastergebouw van politie op de Antwerpse Singel. We zijn ook nauw betrokken bij nieuwe vastgoedstrategieën en innovatieve onderhoudsoplossingen.”

Najim: “Wij staan met ons team in voor het onderhoud van de stadsgebouwen van cultuur, jeugd en kinderopvang. Dat onderhoud kan gaan van het nazicht van een cv-ketel, tot het vervangen van een raam of het herstellen van een dak.”

Hoe ziet een werkdag eruit?

Najim: “Ik ben een vroege starter. Om 7 uur check ik mijn e-mails en Planon, het softwareprogramma waarop de onderhoudsmeldingen van de gebouwen binnenkomen. Ik bekijk welke meldingen ik intern kan oplossen met onze eigen medewerker en wat er extern uitbesteed moet worden. Ik check daarvoor onze raamcontracten en begin dan te mailen en te bellen.”

Carry: “Omwille van de nood van onze klanten, brandweer en politie, werken wij met slechts enkele aannemers die we heel snel kunnen inschakelen. In die zin moet ik iets minder met verschillende contracten en offertes werken. Maar ook mijn werkdag start met het doornemen van e-mails en Planon, al begin ik graag een uurtje later dan Najim (lacht). De dringendste zaken pakken we uiteraard eerst aan en daarnaast plannen we preventief onderhoud en de nodige keuringen in. En dagelijks overleggen we ook even met ons team om informatie uit te wisselen.”

Twee collega's voeren onderhoudswerken uit in het MAS.
Collega's van onze afdeling onderhoud inspecteren een gebarsten raam in het MAS.
links naast tekst
content

Is beheerder onderhoud dan voornamelijk een bureaujob?

Najim: “Veel werk verloopt via onze laptop, maar we gaan ook regelmatig ter plaatse om de gebouwen die we beheren goed te leren kennen en contacten met de klanten te onderhouden. Je bouwt een vertrouwensband op. Je hebt bovendien ook veel contact en overleg met externe partijen in deze job.”

Carry: “We werken enkele dagen op kantoor, dat kan zowel de locatie van AG Vespa aan de Drie Torekens in Deurne zijn als het gebouw (Generale Staf) in het Groen Kwartier. Daarnaast zijn we ook regelmatig aanwezig in de gebouwen die we beheren. Zo gaan we op wekelijkse basis in het nieuwe Mastergebouw van politie aanwezig zijn. Verder werken we regelmatig ook van thuis uit.”

Over welke kwaliteiten moet een beheerder onderhoud beschikken?

Najim: “Ik vind een goedlachs karakter belangrijk. Je komt in deze job met veel verschillende mensen in contact, dat gaat van een aannemer tot de collectiebeheerder van een museum en je moet vaak problemen oplossen. Positief in het leven staan en een toegankelijke houding zijn dus belangrijk. Ook voor de goede sfeer in ons team natuurlijk. En geduld is ook meegenomen. Niet alle meldingen kan je meteen oplossen. Je bent afhankelijk van verschillende factoren zoals contracten, agenda’s van aannemers en klanten, enzovoort.”

Carry: “Flexibiliteit is onmisbaar. Als je ’s ochtends je werkdag start, kan die omwille van bijvoorbeeld een noodmelding aan een lift in een van de gebouwen, er heel anders uitzien dan je misschien gepland had. Je moet ook kunnen relativeren en standvastig zijn. Bij brandweer of politie kan er wat druk achter een herstelling zitten. Iedereen die met klanten en aannemers werkt, weet dat dit ook al eens tot spanningen kan leiden. Dat wil daarom nog niet zeggen dat jij je job niet goed gedaan hebt.”

Waarom solliciteren bij AG Vespa?

Najim: “Ik werkte in de privé en was op zoek naar iets anders. Wat me aansprak bij AG Vespa was de interactie met heel verschillende mensen en de mogelijkheid om in heel gevarieerde en vaak bijzondere gebouwen achter de schermen te mogen komen, zoals bijvoorbeeld het Museum aan de Stroom (MAS).”

Carry: “Je krijgt veel verantwoordelijkheid, maar ook veel vrijheid. En je komt in een heel fijn team terecht.”

Interesse in een job als beheerde onderhoud bij AG Vespa? Check onze vacatures!