500 bomen geplant op Spoor Oost

Op 26 maart opent de site op Spoor Oost. Het terrein van 10,8 ha opent als nieuwe publieke ruimte, plaats voor evenementen en evenementenparking. Momenteel wordt hard gewerkt om de site gebruiksklaar te maken. Na de grondwerken, die bijna voltooid zijn, volgen de groenaanleg en de werken voor de sport- en spelinfrastructuur. Op zaterdag 27 februari werden er 500 bomen en 3 700 stuks groengoed geplant. Voor de realisatie van het definitieve ontwerp maakte de stad een budget van 7 195 000 euro vrij.

De site Spoor Oost is uitgewerkt volgens het definitieve ontwerp, inclusief enkele goede tips vanuit de buurt en voorziet in:

  • 3 hoofdtoegangen via de Schijnpoort, Buurtsportweglei en Noordersingel.
  • speeltuinen en grote graszones van elk ongeveer 1 hectare aan beide voetgangersingangen langs Schijnpoort en Hof Ter Lo.
  • een centrale as van ongeveer 5 meter breed vanaf Schijnpoort tot Hof Ter Lo. De as markeert de overgang tussen de meer zachte en groene zijde aan de kant van het spoor en de eerder verharde zijde aan de kant van de Singel. Het wordt een belangrijke fiets- en wandelroute, die de districten Borgerhout en Antwerpen met elkaar verbindt. De route loopt in een rechte streep door het terrein en wordt ’s nachts verlicht.
  • een looppad van ongeveer 2 km in een lus over het terrein.
  • het bestaande gebouw is opgeknapt en dient als uitvalsbasis voor verschillende stedelijke diensten.
  • verharde sportstrips met uitgeruste velden voor voetbal, basket, volley en tennis, een fietsbehendigheidsparcours, een uitgetekende piste voor atletiek en een installatie voor callanetics in de vorm van de letters van Spoor Oost.
  • twee barbecueplekken ter hoogte van de ingang aan de Buurtsportweglei en de Schijnpoortweg.
  • een speelwaterelement met een drinkfontein ter verfrissing op warme dagen.
  • het behoud van oude elementen zoals sporen, betonplaten, wagons…

 Je kan hieronder het definitieve plan downloaden.

Ook de buurt doet mee

Zaterdag 27 februari plantte ‘Samen voor natuur’ en mensen uit de buurt 500 bomen en 3.700 stuks groengoed. De speelaanleidingen op het terrein zijn op maat van Spoor Oost gemaakt door vakmensen en jongeren uit de buurt onder leiding van Kopspel vzw. Bahnhof vzw renoveerde vier treinwagons en stationeert ze aan een perron. Ze worden samen met buurtverenigingen vanaf 26 maart uitgebaat als ontmoetingsplek met ondersteunende horeca.

Openingsfeest op 26 maart

Op zaterdag 26 maart opent de site haar deuren met een groot openingsfeest vanaf 11 uur. Iedereen kan er die dag kennismaken met het nieuwe terrein. Het gigantische terrein is tijdens het feest opgedeeld in zeven locaties die voor de gelegenheid elk een eigen thema hebben. Een treintje brengt iedereen vlot van de ene naar de andere locatie. Het openingsfeest biedt voor elk wat wils: kinderanimatie, een foodtruckfestival, graffiti-artiesten, muziekoptredens, een vuurparade, rommelmarkt, eten en drinken.

Ook tijdens de paasvakantie vinden er nog tal van activiteiten plaats van de jeugdienst Borgerhout, Bahnhof… Het nieuws en alle activiteiten zijn te volgen via www.spooroost.be