Betaalbaar huren in de Fierensblokken

Maandelijkse huurprijs varieert tussen
€ 585 - €1.374
Over
info-left

Stad Antwerpen biedt met het concept 'Betaalbare huur' kwalitatieve huurwoningen aan tegen een verlaagd tarief voor Antwerpenaren met een beperkt budget. De stad wil zo meer mensen de kans bieden op een goede en betaalbare huurwoning en kandidaat-huurders ondersteunen in hun zoektocht naar een geschikte woning. De eerste 107 woningen zijn beschikbaar in de gerenoveerde Fierensblokken.

Wat is betaalbaar huren? 

Verschillende factoren beïnvloeden de betaalbaarheid van een appartement. Zo houden we rekening met hoeveel de appartementen waard zijn op de huurmarkt. Dat betekent dat we onderzoeken wat de huurprijs is van vergelijkbare appartementen in dezelfde buurt. Daarop geven we een korting die meestal 20% lager is.

Om ervoor te zorgen dat de huur betaalbaar blijft voor jou, kijken we naar jouw besteedbaar inkomenDat is het bedrag dat je overhoudt nadat je alle verplichte kosten hebt betaald, zoals belastingen en sociale bijdragen. De huurprijs en bijkomende kosten mogen samen niet meer dan 40% van jouw besteedbaar inkomen zijn. Zo blijft er genoeg budget over voor andere uitgaven. Op die manier willen we huurders beschermen en ervoor zorgen dat ze nog comfortabel kunnen leven.

Starters (kandidaat-huurders jonger dan 36 jaar) en eenoudergezinnen krijgen voorrang waarbij er rekening wordt gehouden met specifieke inkomensgrenzen. Iedereen binnen deze inkomensgrenzen die de afgelopen 10 jaar al 3 aaneensluitende jaren in Antwerpen heeft gewoond, ouder dan 18 jaar is, geen gekochte woning bezit en legaal in België verblijft, komt in aanmerking voor een betaalbare huurwoning.

 

Gerenoveerde Fierensblokken 

AG Vespa renoveerde de Fierensblokken in de Sint-Andrieswijk. De nieuwe bewoners van de Fierensblokken genieten er ook van gemeenschappelijke voorzieningen zoals het binnenplein, een ondergrondse fietsenstalling, (dak)terrassen met prachtig uitzicht en meer. Naast betaalbare huurappartementen bevatten de Fierensblokken nog enkele cohousing-appartementen, werkruimtes en handelspanden die via de reguliere markt worden aangeboden.

In het Fierensgebouw zijn er 107 wooneenheden voorzien, onderverdeeld in verschillende types.
Afhankelijk van de grootte van het appartement, het aantal slaapkamers en het profiel van de huurder, variëren de maandelijkse huurprijzen en vaste kosten.

1 slaapkamer appartement (40 m² - 60 m²)

  • Maandelijkse huurprijs: varieert tussen € 585 - € 754
  • Vaste kosten: varieert tussen € 50 - € 91

2 slaapkamer appartement  (70 m² - 90 m²)

  • Maandelijkse huurprijs: varieert tussen € 723 - € 861
  • Vaste kosten: varieert tussen € 94 tot € 129

3 slaapkamer appartement (90m² - 115 m²)

  • Maandelijkse huurprijs: varieert tussen  € 827 - € 1.100
  • Vaste kosten: varieert tussen € 118 tot € 156

4 slaapkamer appartement (120 - 160 m²)

  • Maandelijkse huurprijs: varieert tussen € 1.288 - € 1.374
  • Vaste kosten:  € 171 tot € 229

Digitaal aanmelden                 

Het indienen van een aanvraag voor een betaalbaar huurappartement verloopt volledig digitaal via een centraal register. Op basis van een voorrangsregeling (doelgroep, inkomen …) ontvangen deelnemers die in aanmerking komen een uitnodiging voor een plaatsbezoek aan een beschikbare woning. Zo probeert de stad elke huurwoning te matchen aan de ideale kandidaat. Na een succesvol plaatsbezoek kunnen deelnemers de woning huren.

Als het project van de Fierensblokken niet binnen je budget past, kom je nog steeds in aanmerking voor andere projecten in de toekomst waar de huurprijs beter aansluit op jouw besteedbaar inkomen. 

Registreren doe je via:

www.antwerpen.be/betaalbaar-huren

 

Nationalestraat
Kronenburgstraat
Van Craesbeeckstraat
Willem Lepelstraat
2000 Antwerpen

info-right

Gerelateerd

Keuken en eetruimte in de Fierensblokken. © Bart Gosselin
Te koop / Te Huur

Coliving in de Fierensblokken

Appartement

Wil jij graag met enkele vrienden gaan samenwonen op het hippe Antwerpse Zuid?

Handelspanden
Te koop / Te Huur

Handelspanden in de gerenoveerde Fierensblokken

Handelsruimte

We verhuren handelspanden op het gelijkvloers van de Fierensblokken, op de hoek van de Nationalestraat en de Kronenburgstraat.

Het hoekgebouw van de Fierensblokken aan de Nationalestraat.
Project

Fierensblokken

Wonen

De Fierensblokken in de Sint-Andrieswijk worden gerenoveerd en omgevormd tot 122 betaalbare wooneenheden en 8 commerciële ruimtes.