Huizen van het Kind

Tijdlijn
2021
Antwerpen Centrum

In de Cellebroederstraat in Antwerpen komt de definitieve locatie van het Huis van het Kind Antwerpen-Centrum.

2020
Antwerpen Centrum

Het Huis van het Kind Antwerpen Centrum verhuist tijdelijk van de Sint-Jacobsmarkt naar een pand in de Nationalestraat.

2019
Berendrecht-Zandvliet-Lillo

Het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo krijgt in het najaar van 2019 een Huis van het Kind. Ook in Deurne Zuid komt er een Huis. De tijdelijke vestiging in Berchem wordt vervangen door een nieuwe in wijk Groenenhoek.

2018
Meerdere districten

In september en oktober 2018 starten nieuwe Huizen van het Kind aan de Sint-Jacobsmarkt in Antwerpen en in de Moretuslei in Ekeren. In het najaar breidt de locatie aan het Moorkensplein in Borgerhout uit en komt er een tijdelijke vestiging in Berchem.

2017
Tweede Huis in Deurne Noord

In Merksem, Antwerpen Zuid en op Linkeroever gaan er in het najaar van 2017 Huizen van het Kind van start. Een nieuwe vestiging in de Sint-Rochusstraat vervangt de tijdelijke locatie aan de Merksemsesteenweg in Deurne Noord.

2016
Vier nieuwe locaties

De Huizen van het Kind in Wilrijk (Sint-Camillusstraat) en Antwerpen Kiel (Atletenstraat) openen in 2016. Ook in de Oudestraat in Hoboken en de Columbiastraat in Luchtbal komen er Huizen bij.

2015
Openingen in Antwerpen

In Antwerpen Noord openen in 2015 twee Huizen van het Kind.

2014
Eerste opening

In december 2014 openen de eerste Huizen van het Kind in Borgerhout (Turnhoutsebaan) en Deurne Noord (Merksemsesteenweg).

Over
info left

Elke ouder, grootouder en opvoeder kan in de Huizen van het Kind terecht met vragen over kinderen en jongeren grootbrengen. De Huizen van het Kind geven informatie, organiseren workshops en zorgen ervoor dat ouders elkaar ontmoeten.

Waarom dit project?

Door het aanbod te bundelen, fungeren de Huizen van het Kind als een one-stop-shop. Op die manier kunnen Antwerpse gezinnen nog beter worden ondersteund. Daardoor spelen de Huizen van het Kind ook een belangrijke rol in het bestrijden van kinderarmoede.

Wat gebeurt er?

Eind 2014 openden de eerste Huizen van het Kind in Borgerhout en Deurne-Noord en sindsdien zijn daar elk jaar drie huizen bijgekomen. In elk Antwerps district is er minstens 1 Huis van het Kind.

De Huizen bestaan in 3 varianten: mini, midi en maxi. De grootte hangt af van het aantal geboortes en de kansarmoede bij kinderen. Hoe meer gezinnen het risico lopen om in armoede te belanden, hoe groter het Huis in die wijk. Die ouders vinden namelijk niet gemakkelijk antwoorden op hun vragen.

De Huizen zijn gevestigd in stedelijk patrimonium, delen een locatie met een andere stedelijke dienst of bevinden zich in een privaat/commercieel pand waarvoor een vastgoedcontract met derden werd opgemaakt.

De locaties moeten voldoen aan de technische en comforteisen van het Huis van het Kind: temperatuur, vochtigheid, toegankelijkheid, kindveiligheid,… Voor elke locatie is een ontwerp opgemaakt met de indeling van het Huis: het onthaal, de speelhoek, de medische kabinetten, de gespreksruimte, de buggyparking, enzovoort.

Er werden niet alleen renovatiewerken uitgevoerd op de verschillende locaties, ook de inrichting is onder handen genomen.

Op Vlaams niveau werd een huisstijlgids 'Huizen van het Kind' uitgebracht: bloempje, blaadje, boompje, tak, lettertype, enzovoort.  Op basis van deze richtlijnen is er een eigen look en feel uitgewerkt voor de Antwerpse huizen. De inrichting is steeds kindvriendelijk, afwasbaar, licht en fleurig. Die uniformiteit vind je terug in alle Antwerpse Huizen van het Kind.

Wie werkt eraan mee?

De Huizen van het Kind zijn een samenwerkingsverband. De stad werkt er nauw samen met CAW Antwerpen, Kind en Preventie, Kind & Gezin, OCMW Antwerpen, De VoorZorg-Thuishulp, FMV, Domo Antwerpen, Gezinsbond, De Kraamvogel, De Opvoedingswinkel en De Speelbrug.

Door locaties te vinden, te verbouwen en in te richten hielp AG Vespa mee aan de realisatie van de verschillende Huizen van het Kind.

info right
info-right-fields
Rol AG Vespa

Gedelegeerd bouwheer

Thema

Publieke gebouwen

Status
Gerealiseerd