fbpx Bouwproject Confortalei - Du Montstraat | AG VESPA

Bouwproject Confortalei - Du Montstraat

Het bouwproject aan de Confortalei-Du Montstraat in Deurne-Noord is zo goed als klaar.

Op deze voormalige site van een industriële bakkerij bouwde AG VESPA een passiefbouw kinderdagverblijf voor stedelijke kinderopvang en 11 woningen met ondergrondse parkeergarage van 30 plaatsen binnen haar grond- en pandenbeleid.

Het nieuwe kinderdagverblijf Koekendoos voor 6 leefgroepen en 84 kindplaatsen is begin maart opgeleverd en zal gefaseerd openen vanaf half april. De afwerking van de woningen is voorzien voor eind april – begin mei.  

Licht en ruimte, functionaliteit en duurzaamheid zijn de visitekaartjes van dit nieuwe project voor de Confortawijk.

Licht en ruimte

Het project situeert zich op de voormalige site van de industriële bakkerij De Kort die stelselmatig een groot deel van het bouwblok tussen de Confortalei en de Du Montstraat had ingenomen. Met de aankoop van de site kon AG VESPA een groot geheel aanpakken in een wijk die gekenmerkt wordt door een kleine perceelstructuur en dichte bebouwing.

De omvang van de site leende zich tot een gediversifieerd project. Als gedelegeerd bouwheer kreeg AG VESPA de opdracht van de stad om te voorzien in een kinderdagverblijf voor 6 leefgroepen. Daarnaast realiseerde AG VESPA in uitvoering van het grond- en pandenbeleid 11 nieuwbouwwoningen en een ondergrondse parkeergarage voor 30 auto’s.

Het ontwerp van BULK architecten herstelt de openheid van het bouwblok en werkte 2 volumes uit met aandacht voor licht en lucht en optimale inplanting van publieke en private functies. In dit gebouw wordt de nadruk gelegd op de menselijke schaal, en de belevingswaarde van de robuuste en expressieve baksteenarchitectuur refereert naar voorbeelden van de Amsterdamse School en de architectuur van Jorn Utzon. In tegenstelling tot de smalle kavels van de Confortawijk uit 1925, wordt hier ingezet op brede gevels en een grote private buitenruimte per woning.

Aan de Du Montstraat bevindt zich op het gelijkvloers het nieuwe kinderdagverblijf.  De publieke functies, zoals de hoofdingang, de kantoren en ontmoetingsruimtes zijn gesitueerd aan de straatzijde. De leefruimtes voor de kinderen bevinden zich centraal in het bouwblok aan de tuinzijde. Die tuin is één grote open ruimte met een fietsparcours, gras, bomen en verschillende lage speelvolumes.

Bovenop het kinderdagverblijf, op de eerste en tweede verdieping, zijn zeven passiefwoningen gebouwd met grote dakterrassen. Deze woningen hebben een brede zon-georiënteerde leefruimte en keuken op de eerste verdieping, en drie à vier slaapkamers en badkamer op de tweede verdieping.

Het volume aan de Confortalei omvat vier woningen, waarvan twee met volwaardige tuin en twee met groot dakterras. Hier vind je ook de doorgang voor de leveringen en personeelstoegang van het kinderdagverblijf alsook de inrit van de ondergrondse parkeergarage.

Duurzaam kinderdagverblijf

De stad wil een voorbeeld stellen inzake energieverbruik. Het nieuwe kinderdagverblijf Koekendoos is gebouwd volgens passiefhuisconcept en werkt met een specifiek verluchtings- en verwarmingssysteem waarbij een lucht/water warmtepomp de lucht verwarmt, en er ook gewerkt wordt met een zonneboiler voor de opwekking van warm water en PV panelen voor de elektriciteit. Het project vermindert zijn CO2 uitstoot zo met 9.5T per jaar, ten opzichte van eenzelfde gebouw met traditionele technieken.

Verder zorgt de driedubbele beglazing, hoge isolatiegraad en maximale luchtdichtheid van de buitenschil voor minimaal warmteverlies. Bij het kinderdagverblijf werden aan de zuid-westgevels overhangende luifels voorzien om oververhitting te voorkomen, bij de woningen wordt geautomatiseerde zonnewering voorzien. Een leuk maar doordacht detail: in de tuin van het kinderdagverblijf zullen knotwilgen worden geplant. De bomen zijn mee opgenomen in het passief rekenblad. In de zomer staan de bomen mooi in blad en filteren het zonlicht uit; in de winter resten er slechts knotjes die de zon doorlaten waardoor er veel minder energie nodig is om de leefruimtes te verwarmen.

Een kinderdagverblijf dient enerzijds op maat van de kinderen gemaakt en gebouwd te worden, maar anderzijds ook op maat van de verzorgsters en ouders. Bij de inrichting van het kinderdagverblijf  stond dan ook functionaliteit met liefde voor speelse details centraal.

Het ontwerp van BULK architecten kiest voor noeste materialisatie volgens het principe ‘ruwbouw is afbouw’. Toch vallen naast de gemetste muren ook dadelijk de speelse elementen op, zoals de vrolijk gekleurde kastjes die elke leefgroep hun identiteit geven en de specifieke ‘kris kras’ plafondverlichting.

Akoestiek is een zeer belangrijk aandachtspunt voor een kinderdagverblijf.  Er is veel onderzoek gegaan naar de geluidskwaliteit in de leefgroepen en het beperken van geluidsoverdracht tussen lokalen. Alles is erop voorzien dat geluid zoveel mogelijk gedempt wordt, zoals akoestische deuren en plafonds, vloeren die onderbroken zijn met een speciale voeg en met kurk beklede kastjes.

Technische bouwficheAdres: Confortalei-62-70; Du Montstraat 41-63, 2100 DeurneOpdrachtgever: stad Antwerpen - AG KOP – AG VESPAGedelegeerd bouwheerschap: AG VESPA voor AG KOPArchitect: BULK architectenAannemer: DCAOplevering kinderdagverblijf: maart 2016Oplevering woningen: eind april-begin mei 2016Oppervlakte: 4.557 m² (incl. KDV, woningen, parking)Totale projectkost: 9,5 MIO euro (incl. BTW)Voor meer informatie, zie projectfiche.