De bouw van het kinderdagverblijf past in het masterplan om moderne kinderopvang in duurzame verblijven aan te bieden. Niet louter het gebouw zal duurzaam zijn, ook de inrichting is kwalitatief en toekomstgericht. De werken zijn gestart en tegen september 2022 zou de bouw klaar moeten zijn.
5 leefgroepen en groene buitenruimte
De kinderopvang zal 5 leefgroepen hebben met plaats voor 90 kinderen, 4 op het gelijkvloers en 1 op de eerste verdieping. De totaal bebouwde oppervlakte bedraagt ca. 1350m².
Er zijn 2 buitenruimtes in de vorm van patio’s aan de leefgroepen op het gelijkvloers. De patio’s worden ontworpen in het kader van het stedelijk project ‘Groene Voetjes in de kinderopvang’, dat stadskinderen al op jonge leeftijd de kans wil geven de natuur te ontdekken. Er wordt onder andere gewerkt met verschillende ondergronden en materialen zoals hakselhout, zand, wilgenhout, en natuurlijke omheiningen. De leefgroep op de eerste verdieping krijgt een groot terras met zintuigentafel en plantenbakken.
Duurzaam project
De opvanglocatie krijg een groendak, dat niet enkel een verkoelende werking heeft maar ook zorgt voor meer biodiversiteit in de buurt. Het gebouw wordt ook voorzien van een doordacht regenwaterrecuperatiesysteem.
Bouwkundig erfgoed
Het nieuwe kinderdagverblijf in de Apollostraat komt op de site van het voormalige kantoorgebouw van bakkerij Goossens. De oorspronkelijk voorgevel van het pand, naar het ontwerp uit 1967 van de Antwerpse architect Jul De Roover, is erkend als bouwkundig erfgoed en krijgt een grondige restauratie. Rozemarijn Bormans en Karuur Architecten willen bij die restauratie de blauw geglazuurde bakstenen en de betonstructuur opnieuw zichtbaar maken om zo de gevel in ere te herstellen.
copyright afbeelding: Animotions in opdracht van TV Bormans Rozemarijn en Karuur architecten