Groen licht voor bouwblok Jan Van Gentstraat

Vandaag keurde het college de bouwaanvraag goed voor de ontwikkeling van een nieuw bouwblok aan de Jan Van Gentstraat, in het kader van het masterplan Nieuw Zuid. Het bouwblok omvat de voormalige Zillion, de tijdelijke parking aan het justitiegebouw en het tankstation Total. Het heeft een oppervlakte van 20.000 m² en krijgt een invulling met 100 nieuwe woningen, een hotel, een supermarkt, kantoren, een ondergrondse parking en een nieuw hedendaags tankstation. Eind dit jaar starten de werken.

Bouwblok Jan Van Genstraat

Het bouwblok van 20.000 m² aan de Jan Van Gentstraat is met de leegstand van de Zillion, de voormalige discotheek, al langer een doorn in het oog voor de buurt. Achter en naast het gebouw ligt nog een werkplaats, een tijdelijke parking aan het justitiegebouw en een tankstation. Het goedgekeurde masterplan Nieuw Zuid maakte bovendien duidelijk dat het bouwblok, op zo een prominente plaats voor de stad, veel potentieel biedt als scharnier tussen de nieuwe woonwijk Nieuw Zuid, de Bolivarplaats, het justitiegebouw en de karaktervolle 19de-eeuwse wijk ’t Zuid. 

Om deze strategische zone optimaal te ontwikkelen, is het noodzakelijk om de verschillende bouwpercelen samen te voegen tot één project voor de volledige site. Om een samenhangende totaalontwikkeling mogelijk te maken, wordt een publiek-private samenwerking opgestart met AG VESPA en Building Today For Tomorrow die voor het residentiële gedeelte een samenwerking heeft met DMI Vastgoed. 

The Residence

Via een ontwerpwedstrijd is een jaar geleden het architectenbureau HUB aangesteld. Zij slaagden erin om de vooropgestelde ambities te vertalen naar een concreet plan met de integratie van de verschillende functies tot een mooi en coherent geheel. Het project kreeg de naam ‘The Residence’ en staat voor de realisatie van een nieuw bouwblok met circa 100 woningen, een hotel met ruim 130 kamers, een supermarkt, kantoren, een ondergrondse parking met meer dan 240 parkeerplaatsen, en een nieuw hedendaags tankstation van Total.

Het huidige tankstation verhuist en wordt mee geïntegreerd in het project. Zodra de ondergrondse parking en het nieuwe tankstation operationeel zijn, verdwijnt de tijdelijke parking en het huidige tankstation aan het justitiegebouw. Zo ontstaat er ter hoogte van de Bolivarplaats een nieuwe open ruimte van ruim 2 voetbalvelden groot die de stad verbindt met de woonwijk Nieuw Zuid en het toekomstige park Nieuw Zuid.

Timing

Eind 2016 starten de eerste werken en eind 2018 moet de ontwikkeling opgeleverd worden