Login of Registreer en krijg snel en eenvoudig toegang tot onze prijsaanvragen, aanbestedingen en marktverkenningen.

Toekomstbeeld achtergevel Appelstraat 23 © Rooilijn
Toekomstbeeld interieur Appelstraat 23 © Rooilijn
Huidige voorgevel Appelstraat 23

Appelstraat 23

Beschrijving

AG VESPA stelde Rooilijn architecten aan om een voormalig woonhuis in de Appelstraat te renoveren en om te vormen tot 4 huurappartementen. Het gebouw werd in het verleden gebruikt als kantoorgebouw maar staat leeg sinds 2016.
Het gebouw telt 4 verdiepingen, is volledig onderkelderd en beschikt achteraan over een ommuurde buitenruimte. Centraal op het gelijkvloers bevindt zich de inkomhal met een gang naar de traphal, in de kern van het gebouw. De verdiepingen zijn erg open en licht en genieten van een doorzicht van voor- tot achtergevel.
Het nieuwe ontwerp wijzigt niets aan de bestaande structuur van het gebouw. Met minimale ingrepen wordt het gebouw verbouwd tot 4 huurappartementen. Op het gelijkvloers komt een appartement met 1 slaapkamer en een gemeenschappelijke fietsenberging en wasplaats. De appartementen op de andere verdiepingen hebben 2 slaapkamers.

De gevelbrede ruimtes aan de straatzijde worden op de verdiepingen gebruikt als polyvalente leefruimtes. De badkamer en keuken, in de kern van het gebouw, worden geïntegreerd in een interieurontwerp met beglaasde invulwanden.

Om de uitgesproken geometrie van de achtergevel te respecteren en de gelijkvloerse buitenruimte niet te verkleinen, werd geopteerd om de terrassen van de appartementen te voorzien binnen het bestaande volume.

De oorspronkelijke materialen worden zo veel mogelijk behouden. Zo worden de met marmer beklede inkomhal, de bestaande parket- en plankenvloeren en de terrazzovloeren in ere hersteld. Ook de talrijke schouwmantels worden gerestaureerd waar nodig.

Het gebouw wordt gerenoveerd volgens de huidige energienormen en wordt grondig geïsoleerd. Om de historische voorgevel (opgebouwd uit kalkzandsteen en een arduinen plint) te kunnen behouden, gebeurt de isolatie vooraan aan de binnenzijde. De achtergevel en scheimuren worden aan de buitenzijde geïsoleerd en bepleisterd. Ook het dak wordt geïsoleerd en voorzien van een nieuwe bekleding. Zonnepanelen op het dak zorgen voor hernieuwbare energie.

Status
in voorbereiding - woonprojecten
Architect

Rooilijn

Adres

Appelstraat 23

2140 Borgerhout